Кметът на София Васил Терзиев си назначи своя Лена, ама… мъжка! И без образование (СНИМКА)

васил терзиев

Благодарение на Васил Терзиев за първи път в историята на София имаме заместник-кмет по правни въпроси, който НЯМА юридическа правоспособност. Не, не е виц! Изглежда, че не е и фалшива новина. Но дано ме опровергаят. Това заяви Георги Георгиев, член на СОС.

Никола Лютов не отговаря на изискванията на закона. Според чл. 294 от Закона за съдебната власт: „Завършилите висше образование по специалността „Право“ придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит“.

„Не се ли срамува Васил Терзиев, с всичките му претенции, че заместник-кметът му по правни въпроси не е правоспособен юрист? Защо е назначил за „адвокат на града“ такъв човек? Толкова ли нямат подготвени кадри? Или други колеги с нужната квалификация отказаха да влязат в екипа му?“, попита Георгиев.

„На човешки език обяснено – началникът на всички юристи в най-голямата община в България, който отговаря за спазването на закона и контролира договори за милиарди, не си е взел изпита в Министерството на правосъдието. И затова НЯМА юридическа правоспособност. Толкова за Добрите Сили и техните „подготвени кадри“, подчерта Георгиев.

Той обвини Терзиев, че е започнал чистка, въпреки клетвите, че такава няма да има.

„Вчера са започнали да „предлагат“ на издържалите изпита в Министерство на правосъдието юристи (т.е. по-квалифицирани от зам.-кмета) в общинския съвет да напуснат по взаимно съгласие. Неофициална версия из коридорите на общината – били хора на Георгиев. Всичко това е съгласувано с подписа на новия председател на съвета Цветомир Петров. Жалко е, че от днес Столична община няма да разчита на колеги юристи с отличен успех, които са работили за града повече от 3 години и назначени преди да стана председател на СОС, с които подготвихме стотици доклади, решения на съвета и десетки наредби“, заяви Георгиев.

„Хората на Терзиев на най-високо ниво като Никола Лютов просто не са си взели изпита в Министерство на правосъдието. „Хората на Георгиев“ издържаха с отличие всички изпити. Включително и вчерашния – по достойнство“, каза още Георгиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ