Кирил Петков с неочаквани признания: Исках да отсъждам! Вие сте за затвора, вие не сте

payimage-605727

„Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред“. Това неочаквано признание направи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в интервю пред „Свободна Европа“.

Петков призна още, че отначало много искал да се прави на Сарафов и да раздава правосъдие. „Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“, заяви Петков. Той коментира премиерската ротация, упорствайки, че принципите от споразумението за властта трябва да бъдат нарушени и акад. Николай Денков да вземе единственото министерство на ГЕРБ – МВнР.

„Ако Габриел стане и външен министър, на нас ни се отрязва институционалния достъп до европейските институции, европейските лидери и другите външни партньори, който от наша гледна точка дава дисбаланс“, каза Петков,

Според Петков, за да стане ротацията, „ние трябва да направим минимални промени“.
По думите му „ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат“.

„Само двама министри трябва да бъдат сменени“, каза Кирил Петков и уточни, че това е личната му позиция. Единият е министърът на здравеопазването Христо Хинков, който сам каза, че не иска да остане на поста след ротацията. Другият е министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Петков каза, че възприема лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски „като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят“.

Според Кирил Петков основната задача пред управлението е да бъдат променени правилата така, че всички „да бъдат съдени по един аршин“.

Според Кирил Петков „докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър“.

Кирил Петков коментира, че „за първи път от 30 години започваме да пропукваме т.нар перманентна власт, която се крие в тези три недемократични части на властта“.
Според него „промяната, която ние правим в момента размества пластовете и хора като Мартин Божанов отпадат“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ