Костадин Димитров: Имаме план за ново място за Природонаучния музей

2006872

Новата зала „Полюси“ в Природонаучния музей в Пловдив е уникална, виждам един голям хладилник тук. Това каза пред журналисти при откриването на залата кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Природонаучният музей излиза вече извън габаритите си. Но най-важни са усмивките на децата и хората, които го посещават, добави Димитров.

„Мислим в посока намиране на ново място за музея, но засега го запазваме в тайна, имаме и план“, добави пловдивският кмет.

Директорът на музея Огнян Тодоров обясни, че цялата стойност на новата зала е над 200 000 лева. По фонд „Култура“ има 80000 лева, а останалото е от собствени приходи.

„Това е първата в света подобна зала“, още веднъж изтъкна Тодоров.

Има такива зали в Чили и в Англия, но те са направени само за научно-изследователска дейност.

Залата в Пловдив служи хем за научно-изследователска дейност, хем за образователна, хем за експозиционна. Вижда се всичко в аквариума от посетителите.

Съвместно с Антарктическия институт е създадена една база, която да проучва биологията на видовете. Залата ще бъде допълвана във времето с нови видове, модулът е динамичен.

Ходихме до най-големите аквариуми в Норвегия, колегите там подкрепиха идеята ни и ще ни помогнат с развитието на този отдел, за да разнообразяваме нещата“, каза още Огнян Тодоров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ