Тагарев реагира на изявление на Тръмп за НАТО: Член 5-и е в сила, ще бъде задействан, когато…

payimage-611110

Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос.

Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция.

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

„Общото мнение по време на Мюнхенската конференция е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните, пред който и да е агресор“, уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана: „Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“.

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.

„Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен“.

„Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: „Аз искам вие да ми дадете“, а беше: „Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа“. Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление“, коментира още министърът на отбраната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ