Опасен изкоп застрашава паметник на културата във Варна

2010210

Изкоп на новострояща се сграда в центъра на Варна застрашава близките къщи, една от които е паметник на културата, сигнализират хора от района.

Клементина Минева живее в съседство с имота, в който започва нов строеж. Жената се притеснява, че може да бъдат подкопани основите на близките сгради, едната от които е паметник на културата.

„Аз говорих с багериста и му казах, че подкопава стената. Той каза, че нищо не разбирам, така се строяло“, казва Клементина Минева.

Преди дни, обаче, опасенията на Климентина стават реалност.

„В 6.30 часа се чу един огромен грохот и като слязох долу, видях, че нашата стена е паднала заедно с оградата. Долу имаше много вода, обадих се на 112 да дойдат“, разказва Клементина Минева пред БНТ.

От Община Варна се отзовават на сигнала и установяват, че изградените вертикални стени на изкопа не са били обезопасени, вследствие на което една от тях се е свлякла. Незабавно е издадено предписание проектант и конструктор да дадат указания на място, как да се укрепи изкопът. За нарушението е съставен акт, а санкцията е между 1000 и 5000 лева.

„Сега много се съмнявам, че границите ще бъдат същите, които ние сме направили. Те ще ни вземат част от двора“, притеснява се Клементина Минева.

От Община Варна заявиха, че към момента на проверката им е изпълнено силово укрепване на основите на застрашената сграда, което гарантира устойчивостта ѝ. Допълват, че след изграждане на стоманобетонните стени, целостта на съседните имоти ще бъде възстановена.

Собственикът на строителната фирма Атанас Атанасов обясни пред екипа ни, че изпълнява стриктно строителните планове и няма да се стигне до неприятни инциденти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ