Броени дни до ротацията, Тагарев призна: Нямам покана от Габриел! Има време това да се промени

payimage-610395

„Сега заминавам на официално посещение в чужбина, ще се върна в четвъртък. Към момента нямам покана или нарочена среща, но ние се виждаме често и не виждам защо трябва да има такава отделна среща. В Мюнхен бяхме заедно.“

Така министърът на отбраната Тодор Тагарев отвърна на въпрос дали е получил покана за среща на четири очи с вицепремиера Мария Габриел. Тя се закани да проведе разговори с всеки министър по отделно и да обсъдят приоритетите на кабинета за след ротацията.

На въпроса има ли уверение от Габриел, че ще остане в кабинета, Тагарев отвърна: „Според мен никой няма такива уверения, защото все още има неопределеност как ще се извърши точно ротацията. Аз лично не се притеснявам, тъй като има време ситуацията няколко пъти да се промени до 6 март.“

„Ние сме демократична страна. Всеки действа спрямо своите правомощия и законите. Нека организират каквото са решили, ще видим какво ще се случи“, коментира той за това дали МО все още иска да строи база на НАТО в близост до Кабиле, след като жители на района решиха да организират референдум по въпроса/

Изчерпателен, обективен и неособено оптимистичен – така определи той доклада на началника на отбраната Емил Ефтимов, който бе представен днес.

„Проблемите си остават и ние заедно трябва да ги решаваме. Има редица проблеми и такива, които са свързани с ограничаващо ни в някаква степен, или поне такова беше изразеното мнение, законодателство, и в механизмите за управление в МО. За мен в перспектива най-сложният въпрос, който трябва да решаваме, е недокомплектът в личния състав“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от 24 часа.

„Президентът започна с това, че вече 2 г. недалеч от нас се води война, тежка и свързана с рискове за нашата национална сигурност и тази на нашите съюзници. И на срещата на министрите на отбраната в НАТО и конференцията по сигурността в Мюнхен много страни вдигнаха бюджета и то значително. По съществения въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове. И ако ние наложим на този проблем вътрешни срокове с процедури, които отнемат 2 г. просто не се знае кога бихме могли да придобием такова въоръжение“, допълни министърът. Утре пред Министерския съвет той ще предложи да се удължи времето за прегледа на отбраната.

„Има предложение на нов проект за обществените поръчки, но то трябва да бъде обсъдено много добре. Обсъжданията ще продължат в следващите 2 дни, след което и във военното ръководство основно, а след това ще ги погледнем и ние. Мнението ми е, че законът е достатъчно гъвкав, когато става въпрос за поръчки за сигурността и отбраната. Единственият проблем, който виждам там и не ми е ясно как ще решим е за включването в многонационални проекти за придобиване на определени способности. Ще анализираме и ще направим предложения“, разказа той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ