Борисов за ПП-ДБ: Искат да делнем държавата. Това е неприемливо! Избори 2 в 1 са завършек!

payimage-5988091-1280x853

От това което са написали, изборите 2 в 1 са абсолютен завършек на тази некоалиция. Искат да поделим държавата на две. Да си разделим 50 на 50 всичко. Това не е приемливо за ГЕРБ. Няма да отстъпим за Външно.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод разпространения от ПП-ДБ снощи Меморандум за назначенията в регулаторите, съдебната система и службите, което да става само от две парламентарни сили – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Трябва да се погледне как стои един такъв документ правно, отговаря ли на конституцията, на правилника на НС. Ние не сме получили никакъв меморандум. Не съм го чел, защото го нямам, обясни лидерът на ГЕРБ.

Не знам каква е тази незряла политическа партия. Подобен документ се изготвя от работни комисии, ние навремето около месец го правихме с Реформаторския блок, коментира той скандалния текст, предложен от ППДБ за подписване в рамките на некоалицията.

Говорите ми за документ, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят агенции. Кой съгласува смяна на най-важната агенция за държавен и финансов контрол, попита ядосано Борисов.

Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко реда, спрях я, защото нататък не ме интересува. Постът външен министър е единственият. Единственото министерство, за което ГЕРБ навремето се е преборило, направило компромис, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. Всички останали министри са техни, коментира Борисов.

Интересно е, че вие ми говорите за някакъв документ, обърна се той към медиите, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят регулатори. Този подход вече не е незрял, този подход е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било, ядоса се Борисов.

И попита кой съгласува смяната в най-важната агенция в държавата – Агенцията за държавен финансов контрол с Вили, да угодиме на Вили, попитахте ли партньорите си и тя в кой меморандум е записано това, попита лидерът на ГЕРБ.

Показа, че е ядосан на коалицията за смени от последните дни в някои институции – Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), агенция „Митници“.

В кой меморандум е записано смяната на ДНСК, БАБХ, смяната на митниците е направена, разбрахме вчера. От една и съща партия, еднолично, в разрез на всичко, което вие цитирате в този меморандум.

Този подход изправя ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било“, подчерта Борисов.

Подялба на регулаторите? Коя правова държава парцелира? Разбирам, това е много щедро предложение към ГЕРБ, с Кирил Петков да си разделим държавата на две – съдебна власт и регулатори, допълни Борисов и обясни, че не вижда абсолютно никаква принципност, предава Епицентър.

Защо девет месеца те сменяха поголовно всичко, без изобщо да се сетят за подобен меморандум, попита лидерът на ГЕРБ.

В кой меморандум е записано, че ще се обединяват митниците с НАП, не стихваше възмущението на бившия премиер.

И се скара на медиите, че му обясняват кое е регулатор и кое не.

Вие ме питате за подялба на регулаторите – но в коя правова държава се парцелират, попита той. Да си делим държавата на съдебна система и регулатори, избухна той.

Този меморандум е всичко друго, но не и принцип. Да си разделим 50 на 50 всичко в държавата, а в същото време целият МС да остане техен с 2/3 зам.-министри и 2/3 областни управители. Някъде прочетохте ли го това в този меморандум, за пореден път се възмути Борисов.

Единственото, за което сме се разбрали досега е Денков и Габриел да направят преглед на министрите, подчерта той.

Видях ги сутринта по телевизиите – говорят от моето име, от името на Габриел. От името на ГЕРБ казвам, че е незряло това за меморандума, категоричен е Борисов и ядосан напусна срещата с медиите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ