Старчески дом в Пловдив буни духовете, погнаха бивш общинар, мястото било опасно

старчески дом в пловдив

Хората, настанени в дома за възрастни на ул. „Прохлада“ в Пловдив, са оставени на произвола, мястото е опасно, гласи сигнал до „24 часа“
Три пъти проверявахме, не открихме нередности, казват социални работници.
В Пловдив частните домове за възрастни хора се множат, а с това конкуренцията между тях се ожесточава и дори прераства във война.
Извън общинските, които са 7-8, още 10-ина са от този тип социални заведения в града и близката околност. Битката за клиенти е голяма, а оттам следват и удари под кръста.
На прицел сега е Еньо Петров, бивш общински съветник от ДПС през 2003-2007 г., а после и шеф на социалния отдел в общината.

Преди това бе и зам.-директор на „Градини и паркове“. Неговият дом за възрастни се намира близо до кв. „Столипиново“.

„Очаквам всичко, защото битката е жестока. Атаките започнаха още щом отворихме през декември 2022 г., но реално заработихме през март м.г.“, коментира Петров пред „24 часа“. Поводът е писмо, разпратено до медиите, от жена, подписала се като Гергана Генчева, без да посочи адрес и телефон за обратна връзка.

„Това място е опасно за обществото и за всеки, решил да настани близките си. В заведението няма медицински специалисти. Хората са оставени на произвола на съдбата и на една възрастна санитарка, която е на разположение 24 часа и изпълнява всякакви функции“, се казва в сигнала.

В него се описва и липсата на санитарен възел към всяка стая, а храната се доставя от външна фирма и била недостатъчна. Повечето от служителите нямали и здравни книжки.
„Трябва ли да се оправдавам, че нямам сестра“, вдига ръце Еньо Петров. И обяснява, че отдавна е зарязал политиката и се е отдал на бизнеса си.
„24 часа“ тръгна да провери написаното от Генчева и изпрати във въпросното заведение млад репортер стажант, който пред персонала се представи за загрижен внук, търсещ добро място за своята 85-годишна баба.
Вървейки по улицата, той вижда 3-етажна реновирана сграда с ажурна ограда и просторен двор. Преди това се обадил по телефона и обяснил, че иска да отиде на място, за да види условията.
„Заповядайте в удобно за вас време“, му отговорил женски глас.

Масивна дървена врата се отваря пред него, посреща го любезна санитарка на име Таня Пощракова и го повежда по коридорите. На пръв поглед се виждат мраморна настилка и лъскав асансьор, който отвежда до горните два етажа. Навсякъде е чисто.

„Разкажете повече за вашата баба, страда ли от психични заболявания, трудноподвижна ли е“, пита служителката.

„Не е на легло, но ходи трудно и е хипертоничка“, отвръща потенциалният клиент. След тези думи служителката пояснява, че при настаняване трябва да се представят всички епикризи. И започва да показва на внука стаите.

Отваря първата, която е с две легла, добре обзаведена и с ново спално бельо. В нея има голям гардероб, маса с два стола и мивка.

„При нужда поставяме и болнично легло“, уточни служителката.

Санитарният възел действително е един на всеки етаж, разделен на две помещения – за мъже и за жени. Изпълнението там също е на ниво.

В този момент се появява по коридора  обитателка на дома – жена на около 70 г. Тя прегръща Пощракова, като благодари за грижите. Трудно е да се прецени дали това е постановка като пред нов клиент. Но още една възрастна жена, настанена в заведението, обяснява, че е била в друг дом и тук се чувствала по-добре.
„Грижат се хората, храната е достатъчно, дават ни лекарствата навреме“, казва тя.

Служителката показва стаята за отдих, където се събират всички, които могат да се движат. Помещението е с мека мебел, килим, голям телевизор, маси и столове.

Обясняват, че таксата е 1200 лева на месец.
„Но след плащането, ако възрастният откаже да остане, сумата не се възстановява“, пояснява собственикът Еньо Петров, който също се появява за кратко.

Прави впечатление, че домът разполага с голям двор, където хората се извеждат при хубаво време. Осигурена е рампа за инвалидни колички. Навсякъде стените са боядисани в бяло, а по тях са окачени картини.

Капацитетът на дома е 86 души, но към момента обитателите му са около 15.

„Осигурен е кетъринг, храната се носи всеки ден, а менюто е богато и е съобразено с предпочитанията на нашите посетители“, уверява Петров.

„Стараем се хората  да не се чувстват самотни. Често ги събираме по двойки в стаите спрямо интересите им. Ето тук си другаруват двама бивши учители. Единият е математик, а другият – биолог. Много си паснаха, говорят си, припомнят си спомени от активните години“, разказва Пощракова.

Самият собственик се обръща към обитателите с  „майко“ и „татко“ – типично по мюсюлмански, каквато вяра той изповядва.

„За мен те са такива. Трябва да има уважение към възрастните – нещо, което напоследък у нас не се вижда често“, обяснява Петров. Казва, че непрестанно е в дома и следи всичко. Дори вечер лично минава по стаите да пита хората как им е кръвното, добре ли се чувстват.

„Сами преценете дали това, което се твърди в сигнала на онази госпожа, отговоря на истината. Сградата беше в много лошо състояние. Играх на търг за нея и я придобих.

Реших да я трансформирам в магазин за мебели, но се оказа, че стените на всяка стая са носещи и не могат да се премахнат. Тогава прецених, че може да се трансформира в дом за възрастни, тъй като има голямо търсене на такава услуга“, обясни Петров.

Според него зад сигнала най-вероятно стои удар на конкуренция или на бивш служител.

„Не зная коя е Генчева, всеки може да си направи мейл и да пуска сигнали. Търсих в интернет, но никъде не открих такава жена“, казва Петров.

Обяснява, че в момента бил на загуба, тъй като е запълнена малка част от капацитета на дома, а в същото време плащал заплати на персонала, който наброява 9 души. Имало медицинска сестра, лекар, санитарки и управител.

„Колеги ме карат да вдигна таксата, но не желая – знам, че масово хората с възрастни родители изпитват затруднения с парите. Бих казал, че работя на загуба и компенсирам от другия ми бизнес с мебели.

Но един ден се надявам капацитетът на дома да бъде запълнен и тогава постъпленията ще бъдат по-добри“, казва Еньо Петров.

Категоричен е, че ако види служител да се държи лошо с възрастните, моментално ще го уволни.

„Такова отношение е недопустимо“, допълва собственикът.

Репортерска проверка установи, че в дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив не са подавани сигнали за нарушения в това заведение. Потърсихме и агенцията за качеството на социалните услуги, които контролират този тип дейности.

„Досега този дом е проверяван три пъти и не са установени нередности“, обясни Люба Спириева от агенцията. Допълни, че в края на миналата седмица са получили сигнала на Генчева и по него ще извършат проверка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ