Областният управител на Пловдив посича общинарите, връща им старите заплати?!

Илия Зюмбилев, областен управител на Пловдив

На последното заседание местните законотворци си гласуваха по 3000 лева възнаграждение

Областният управител Илия Зюмбилев подготвя връщане на решението, с което общинските съветници в Пловдив си вдигнаха заплатите драстично, научи „24 часа“. На последното заседание местните законотворци си гласуваха с внушително мнозинство по-високи възнаграждения, които достигат до 3000 лева за две заседания в месеца.

Според близки до губернатора това бодяло очите на пловдивчани. Зюмбилев не възразявал относно увеличената заплата на кмета Костадин Димитров, която скочи от 3350 на 5500 лева, а също и на заместниците му, защото те били натоварени непрекъснато.
Аргументът му бил, че съветниците не са толкова ангажирани, за да вземат такива високи заплати.
„Може да се наложи да върна това решение, все още го оглеждаме“, коментира лаконично инж. Зюмбилев пред „24 часа“.
По закон областният управител контролира нормативните актове на общинския съвет. Той може да ги връща, ако са незаконосъобразни. От своя страна съветниците могат да се съобразят и да коригират решението си или пък да го прегласуват в същия вид. В такъв случай губернаторът има право да го изпрати в съда и той да се произнесе относно законосъобразността.
С новите корекции председателят на общинския съвет Атанас Узунов ще получава 4400 лева. А заплатите на съветниците се формират, като вземат 70% от неговото възнаграждение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ