Добрев: Асен Василев източи от Фонда за енергийна сигурност 850 млн. лв! ПП-ДБ саботират проекта

делян добрев

Днес парламентът взе едно изключително важно решение. Не бих го нарекъл историческо, но е наистина важно – за това да се започнат преговори с „Хюндай“ да бъде строител на бъдещите блокове 7-ми и 8-ми в АЕЦ „Козлодуй“. Това каза по време на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„НС определи изисквания към преговарящите от българската страна към този процес. Едното – да ни се предложи задължително фиксирана страна. Знаете, основен риск в такива проекти е, че започват с един бюджет и завършват със съвсем различен. Дори централи в Америка и в Европа започват при една цена, а завършват при два или три пъти по-висока цена. Второто изискване на НС е този първи блок, който се явява блок 7-ми в АЕЦ, да бъде построен в рамките на 60 месеца, а вторият нов блок AP1000, който се явява блок 8 – за 54 месеца. Трето – искаме поне 30% от бюджета за този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители. Единствено „Хюндай“ е съгласна да отговори на трите ни изисквания. Вярвам, че ние ще изградим първи AP1000 в Европа. Нужно е да сме първи, защото държавата, която първа построи тази технология, ще се възползва от изграждането на такива ядрени блокове в останалата част на Европа. Голяма част от оборудването ще бъде произведено у нас, тоест нашите предприятия могат да бъдат доставчици на това оборудване за други страни. 2035 г. ще бъде първата електроенергия от 7-ми блок, а 2037 г. трябва да заработи и 8-ми блок“, заяви още Добрев.

„Некоректно беше от страна на ПП-ДБ, че в продължение на седмици се опитваха да саботират този проект. Забелязахме в пленарна зала едно подаване на топката между „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“ – ПП искат американска фирма, „Възраждане“ – две китайски. Това целеше да се саботира проекта и да се забави реализацията му“, допълни Добрев.

„Основно Бойко Борисов и Делян Пеевски движат евроатлантическите проекти в България. Това е уникален проект – ще бъде най-големият индустриален проект в историята на страната ни. Ще гарантира изцяло енергийната ни независимост за десетилетия напред. Тази мощност ще гарантира евтин и сигурен ток 24 часа в денонощието. България ще стори този проект при условия, дадени от компанията, които други страни не са получавали. Договорените условия с проектната компания и тези, които предстоят да се уговорят с „Хюндай“, са без аналог”, коментира Станислав Анастасов от ДПС.

„Възмущава ме, че изказаната теза е невярна – че само китайците имат опит и да могат да строят AP1000. Официално писмо от „Уестинхаус“ има, с което казват, че има точно три компании, с които могат да работят – две американски и една корейска. Това е изцяло погрешна информация. Теза, която преследва лични и дори корупционни интереси. МС само саботира работата на НС. Какво правят във Франция, защо подписват неща, които противоречат на решението на НС? Следващото управление трябва да има различна финансова политика. Не исках да го казвам сега, но във Фонда за енергийна сигурност само до 1 юли има дефицит от 500 млн. лв. за половин година, а за година – 1 млрд. Този един милиард, ако го съберем през цената на тока, то тя трябва да се вдигне с 15%. Финансовият министър Асен Василев източи 850 млн., въпреки нашата съпротива. Сега има огромна дупка във Фонда“, каза още Делян Добрев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ