Украинският посланик у нас: Украинците защитават със своя живот мирния сън на европейците!

payimage-579051

„На 24 февруари милиони от нас направиха своя избор. Не бялото знаме, а синьо-жълтото. Не да избягат, а да посрещнат врага с отпор и борба.“

Така си спомня датата 24 февруари 2022 г. украинската посланичка у нас Олеся Илашчук. „Това са години на болка, съжаление, вяра и единност. Това са години на нашата украинска несломимост“, допълни тя.

Войната на Русия поставя цивилизования свят пред избор, заяви посланичката на Украйна в специално интервю за Euronews Bulgaria.

„Или ще бъдат зачеркнати 80 години на мир и международен ред или всички заедно ще дадем достоен отпор на агресора терорист и ще си върнем това, което ни е ценно – стабилността и мира“, подчерта тя.

Две години след началото на руската инвазия, Украйна продължава да разрушава насадените от Русия митове, посочи посланик Илашчук.

Митът за това, че Русия може да превземе Украйна безпрепятствено. Митът за това, че руската армия е непобедима. Но сега виждаме, че украинците са европейци и не приемат руското варварство. Украинците защитават със своя живот мирния сън на европейците.

Начинът да бъде върнат мирът в Украйна и Европа, е търсенето на нови стратегии, казва посланик Илашчук. Според нея светът трябва да преодолее своите страхове, за да даде ефективен отпор на руската агресия и натискът върху Кремъл да се усили.

По думите на посланик Илашчук помощта от европейските държави не е просто благотворителност, а инвестиция в собствената сигурност.

Русия води политика на системен геноцид срещу украинския народ в продължение на столетия. За украинците мирните преговори с Кремъл означават смърт – физическа, духовна, национална.

Посланик Илашчук подчерта, че украинците ще се борят докрай, за да върнат Украйна до границите през 1991 г.

От началото на войната над милион украинци са получили първоначална помощ и подкрепа у нас. Временна защита са използвали пповече от 100 хиляди. Към днешна дата живеещите у нас украинци наброяват 55 хиляди, като едва 10% от тях използват правителствената програма за социална подкрепа, каза още посланик Илашчук.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ