Експерти излязоха с факти, Киро пак е нервен: ГЕРБ е в силната позиция! По-стабилни са резултатите им

payimage-583470

„Възможно е да има отлагане на ротацията, докато ГЕРБ е склонна да консумира власт, без да носи отговорност“. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в студиото на „Твоят ден” по NovaNews.
Доц. Борислав Цеков заяви, че е изцяло политически въпрос дали правителството ще подаде оставка на 6-и или на 26 март, например. „Те ще пристъпят към подобна стъпка, когато навлязат в напреднала фаза на политическите договорености за преформатиране на кабинета”, заяви Цеков.
По думите му ГЕРБ е в силната позиция, тъй като и според социологията техните резултати са по-стабилни.

Доц. Киселова каза още, че при евентуална оставка на правителството има три важни аспекта, които бяха променени в Конституцията – фактът, че ще продължи да има заседания на Народното събрание, ограничените опции за избор на служебен премиер, както и дали кандидатът за министър-председател няма да влезе в колизия със законодателството. „Тоест може ли едно лице, което заема друга публична длъжност, да бъде и служебен министър-председател”, заяви Киселова.
Според доц. Цеков е добре да има законодателни промени, които да доизяснят статуса на висше длъжностно лице в период, в който то е назначено по конституционен ред за служебен министър-председател.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ