Дават 9 бона за идеята в какво да бъде превърната сградата на БНБ в Пловдив

Трезор за идеи, Пловдив, БНБ

Едва 9 хиляди лева е наградният фонд в конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ на Малката главна, който обяви Община Пловдив днес. Трите най-добри според комисията на процедурата предложения ще бъдат премирани само с по три хиляди лева всяко. Впоследствие те ще бъдат представени за обществено обсъждане, за да се посочи от гражданите най-подходящото решение. Градската управа обаче нито се задължава да реализира спечелилата идея, нито се ангажира по някакъв начин с използването й в една евентуална реставрация, ремонт и социализация на знаковото здание. Това стана ясно от представянето на „Трезор за идеи“ от зам.-кмета Пламен Панов, чийто екип ще движи процеса.

„Конкурсът цели да събере концепции за обживяване на сградата. Търсим иновативни идеи за функцията й. Конкурсът е отворен за участие за всички архитекти, дизайнери, художници, артисти от България и Европа“, заяви кметът Костадин Димитров, преди вицето му Пламен Панов да се спре детайлно на „Трезор за идеи“.

Зам.-кметът подчерта, че общината е потърсила комуникативност с гилдиите, в случая Камарата и Съюза на архитектите, а Костадин Димитров добави, че конкурсното начало и диалогът ще са характерни за мандата му.

От градската управа се надяват да видят комплексни идеи за паметника на културата, които да включват и банковия салон, и трезорите, и 140-те канцеларии. За да се запознаят потенциалните участници в конкурса със спецификите на сградата, тя ще бъде отворена за разглеждане три пъти до финалната дата за подаване на предложения, която е 30 април. Първите отворени врати са планирани за 15 март.

„Отправяме предизвикателство за всички в България и Европа да ни подготвят идея за функцията на бившата сграда на БНБ. Приемаме концепции за развитие от днес до 30 април. Тя трябва да има и своите архитектурни елементи, освен че търсим идея за развитие. Плюс е иновативността, като искаме сградата да има връзка с културата. Трите най-добри предложения според комисията ще бъдат оценявани и от гражданите- ще има обществено обсъждане с изложби из града. Ако някоя идея бъде харесана общината може да реши да възлага, но това не е изрично записано в конкурса“, каза Пламен Панов.
На представянето на „Трезор за идеи“ в кметството бяха поканени и председателите на Камарата и Съюза на архитектите в Пловдив- Чавдар Тенев и Георги Шилев. Те похвалиха новата власт за подхода й в конкретния случай.

„Досега винаги сме настоявали общинските инвестиции да бъдат реализирани с най-добрите идеи, а те се генерират само след конкурси. При всички предишни мандати, в предизборните си кампании кметовете са поемали този ангажимент, но това се забравя с идването на власт. Сега бях много изненадан, че ми се обадиха и потърсиха съдействие за такъв конкурс. Този ангажимент на новата местна власт е нещо изключително обнадеждаващо“, коментира арх. Чавдар Тенев, председател на КАБ.

„Аз също благодаря за начина на подход търсенето на гилдиите. Основният залог е при харченето на голям публичен ресурс всичко да е прозрачно. Нека да забравим за инженеринга и да отворим нова страница за конкурсното начало. Харесва ми също, че конкурсът е отворен, а не строго архитектурен“, доволен от сигналите от администрацията е и председателят на САБ арх. Георги Шилев. Той подчерта, че банковият салон и трезорът трябва да бъдат запазени в автентичен вид. Според него архитектурните качества и достойнства на сградата трябва да се изтъкнат, без значение бъдещата функция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ