Затворник в Пловдив се жалва в Прокуратурата, не му дават лекарства и го бият

Затвор

Затворник е бил бит от надзиратели в пловдивския затвор, научи TrafficNews. Инцидентът е станал в края на миналата седмица. Даниел излежава присъда за наркотици, а във въпросния ден искал да отиде до стационара за лекарства, твърдят затворници от Втори пост. Дежурните надзиратели обаче му казали,  че няма хапчета и не го пуснали. Въпреки това обаче, затворникът напуснал поста и отишъл до стационара. Насилието било в отговор на проявеното нарушение, като според очевидци е бит с палки.
Затворникът си е извадил медицинско и е бил категоричен, че ще пусне жалба в прокуратурата. Според  хора, които излежават присъди в Пловдив, през последните месеци е имало и други случаи на проявено насилие, които са прикрити.

От друга страна от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) твърдят, че инцидентите с агресия срещу надзиратели в затворите стават все повече. Според Цветан Михайлов – секретар на Управителния съвет на ССЗБ, това се потвърждава като тенденция от различни затвори и арести в страната. Естеството на агресията също става все по-неприятно, като включва дори хвърлянето на урина и екскременти върху персонала, каза още Михайлов.

По думите му независимо, че съществува протокол за действия в подобни ситуации, има инциденти, които не се документират. Това поведение на служителите, макар и в явно противоречие с интуитивната логика, може да бъде обяснено със загубата на доверие в институцията, като следствие от факта, че в много от случаите докладването на насилие на работното място не е довело до никакви последствия и на практика засегнатите са останали без подкрепа.
Във всеки случай на конфликтни ситуации служителите са длъжни да реагират и от това произтича висок риск да станат мишена на атаки, каза още той.

Затворници твърдят, че разпространението на дрога в затвора продължава с пълна сила, като основните разпространители през последните години остават едни и същи. Основните вещества, които се разпространяват са хероин и бонзай.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ