Ето ги схемите на кмета на Омуртаг, който беше арестуван и получи инфаркт. Баща му ръководил ОПГ

кмет омуртаг

Поредният кмет-деребей и местен феодал Ешреф Ешрефов, който беше арестуван и получи инфаркт, управлява Омуртаг още от 2015 г., като при това е сменил партийната си ориентация.

Първо е бил лансиран от ДПС, но след скандал с Мустафа Карадайъ, е издигнат от СДС и НДПС. Иначе кметуването му стана национално известно с тежкия воден режим, при който градът има само по 2-3 часа вода през няколко дни. Сред причините за този режим е и некадърността на кмета, липсата на делови качества, твърдят запознати пред „Уикенд”.

Ешрефов не пропуска обаче да постави пред името си титлата инженер, но се оказва, че той не е машинен, а горски инженер, магистър по стопанисване на горите.

Любопитната фигура в неговото семейство е баща му Хасан, който според запознати е некоронован горски цар. Фирмата му „Алтея” е абонирана за обществени поръчки за дърводобив не само в района на Горското стопанство в Омуртаг, но и в Сливен и Котел. Добива дървесина за милиони левове.

В района свързват изборните успехи на сина на кметските избори до голяма степен с факта, че баща му Хасан е работодател на голяма част от избирателите. Да уточним, че Ешрефов-старши обира пая на обществените поръчки в Омуртаг далеч преди сина да поеме управлението на общината.

От началото на века фирмите на бащата печелят договори за събиране на боклука, ремонт на улици, почистване на снега и зимно поддържане на улиците, ремонт на училища, доставка на строителни материали и ВиК части. Още в онези години в семейните компании се въртят милиони левове.

След като синът Ешреф става кмет на 27 години, бащата и неговите фирми официално минават на втори план. Задейства се обаче нова схема – семейството и близки до него стават подизпълнители на кухи фирми, които печелят поръчките.

През пролетта на 2023 г. Ешреф Ешрефов напуска с гръм и трясък ДПС, като повлича със себе си и общинските съветници на Движението. В резултат на това на парламентарните избори на 2 април партията печели в Търговище малко над 11 хил. гласа и един единствен депутатски мандат, вместо обичайните два. Оказва се, че са „загубени” над 5000 вота, до този момент подавани за ДПС.

Според една от версиите Ешрефов е бил недоволен от нареждането на депутатската листа, в която нито на първо, нито на второ място не е поставен местен кандидат, а хора, спуснати от централата на партията.

От ДПС обаче твърдят, че те са оттеглили доверието си от Ешрефов заради корупционните му практики. През есента на 2023 г. кабинета му е атакуван от ДАНС, полиция и КПКОНПИ. Окръжната прокуратура в Търговище започва да разследва корупционните схеми при обществените поръчки на кметството и при търговете за добив и продажба на дървесина от общинския горски фонд.

В началото на миналата седмица Ешрефов и баща му бяха арестувани. При това според прокуратурата Хасан Ешрефов е ръководил престъпната групировка, а синът, който е кмет, е бил само редови член.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ