ПРИЗНАНИЕ! Мегафорум отличи пловдивски бонбони със синя слива и грейпфрут

Агрофорум Пловдив

Три пловдивски научни института от системата на Селскостопанска академия получиха призове за иновации от „Агра 2024“.
Научният колектив на Института по тютюна и тютюневите изделия край Марково бе отличен с диплом за новия си сорт едролистен тютюн „Виржиния 0842“.
Институтът по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив е с награда за наръчник от технологични инструкции, който събира информация за традиционни и нетрадиционни сортове култури.
Институтът по консервиране и качество на храните-Пловдив получи диплом за два свои иновативни продукта: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.
Сред отличените се нареждат три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие-Троян: краве сирене от породата „Симентал“ в глинена стомна, краве сирене също от „Симентал“, но в глинено гърне с капак, както и ароматизатор от деривати. 
Младият колектив на Института по животновъдни науки-Костинброд бе отличен за сурово сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак“. С още по-голям стимул за догодина си тръгнаха от мегафорума научните работници от Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево. Те бяха наградени с диплом за две техни разработки: слънчогледов хибрид „Далена CLP“ и зимна обикновена пшеница сорт „Шибил“.
Десетки научни и иновативни разработки бяха отличени с призове на мегафорума “Агра, Винария и Фудтех”.
Диабетичните биобисквити „Калия“ на Институт по криобиологии и хранителни технологии бяха наградени с диплом от експертното жури. Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци е иновация на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, която компетентното жури отличи с диплом. Най-високото отличие в конкурса – плакет и диплом, спечели Институтът по фуражни култури-Плевен за технология за отглеждане на техническо сорго (метла).
Най-високите отличия – плакет и диплом за иновация, грабнаха автономен робот за земеделие и раздробител RLMS 63. Първата иновация отиде при „Ник електроникс“ ООД, а втората – при най-голямото предприятие за производство на селскостопанска техника у нас – „Мадара Агро“ ЕООД. Самоходната пръскачка за растителна защита с GPS и лазерен нивелиращ скрепер бяха отличени с диплом. Диплом за иновативен продукт получи и Трактор Kioti HN на „СД Драганови С-ие“, както и косачка-робот с безкабелна инсталация на „Коледжиков“ ООД.
Дигитален асистент KWS MAIA е първата в света система, базирана на изкуствен интелект. Тя е създадена от няколко български мечтатели в „КВС България“ ЕООД. Компанията бе отличена с най-високата награда в Конкурса за иновации – плакет и диплом, за продукта, който представи на „Агра 2024“.
Мобилната сензорна платформа за измерване на електропроводимостта на почвата, разработена от „Фарморганикс България“ ЕООД, получи диплом в раздела „Технологии за растениевъдството“.
Тази година за отличия на „Агра 2024“ се бориха 35 фирми и 15 научни звена с иновативни продукти, разработки и технологии. Те се състезаваха в десет категории. 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ