Удрят строителите в Пловдив, вдигат таксите за разрешителни

Владимир Темелков, заместник-кмет на Пловдив

В Пловдив предприемачите плащат най-ниските цени за строителни разрешения, при положение че градът често е начело на класациите по брой издадени разрешителни за строеж. Последно цените на строителните разрешения бяха вдигнати в края на 2020 г.  от 1 на 5 лева за квадратен метър.
По онова време, преди 4 години, Община Бургас е взимала 7 лв. за кв. м, във Варна цените са между 1.35 лв. и 8.10 лв., в зависимост от вида на сградата, а в София – между 5 и 14 лв. спрямо зоната на застрояване.
„В момента анализираме цените на таксите за разрешение за строеж. Предстои ново увеличение, но в същото време си даваме сметка, че когато искаш да вдигаш цената на една услуга, трябва да предоставиш нещо много по-качествено – тук говорим за инфраструктура и условия за строителство – каза пред „Марица“ Владимир Темелков, зам.-кмет „Дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие“ в Община Пловдив. – Най-ниската цена на продукт или услуга води и до най-ниската добавена стойност и качество от насрещната страна.”
Инвеститорите, решили да вдигат нов строеж под тепетата, плащат такса от 5 лева без ДДС и насреща не получават нищо – няма инфраструктура нито като проектиране, нито като строителство. Документите, които се одобряват, до този момент също се придвижват бавно. „Инвеститорът е поставен в ситуация сам да изгражда улиците около обекта си и да ги дарява след това на Общината. Факт! Общината пък се фокусира върху голямата инфраструктура – улици, булеварди, и работи основно по поддръжката и рехабилитацията.
„Сега ситуацията ще се промени“, уверява ни зам.-кметът.
Жилищни комплекси, ново строителство – това не са лоши думи, според него. Те са задължителни в развитието на градовете. Проблемът е, когато няма изградена инфраструктура: пътища, паркове и осветление и прецизирано сметосъбиране. А това затормозява и инвеститора, и клиента, принуден да живее в тези условия.
„Инвеститорите издържаха, когато вдигнаха цената на желязото от 1 на 4 лв., дори и моментно. Бетонът се вдигна двойно, така че сега една нова такса при строителните разрешения не би била проблем за тях“, предполага Темелков. Само че иска първо Общината да предложи първокласна услуга на собствениците на терени, а не просто вдигане на тарифата.
Идеята на общинската управа е да дигитализира издаването на разрешения за строеж, а проектите да се предават в електронна среда. Дигитализирането е изключително важно и очаквано от всички участници в строително-инвестиционния процес.
„Нашата идея е да започнем въвеждането на т. нар. ГИС(географска информационна система). Тя включва обработката на документи, онлайн заявления, пълна прозрачност при процедиране на ПУП, съкратени процедури, заснемане на цялата зелена система в града, администрирането на адреси. Примерно всеки гражданин, вместо да идва в Общината и да чака с часове по опашки, за да види какво се случва около неговия имот, може да види това онлайн в реално време – обясни зам.-кметът. – София, Димитровград, Смолян и много други градове разполагат с ГИС. В Столична община системата бива надграждана от над 30 години и в нея едновременно работят по над 1000 души от администрацията. Това ще е правилната стъпка напред в развитието на Пловдив, която е дългоочаквана от жители, собственици на имоти и инвеститори. Не на последно място, ще дигитализираме хартиен архив на десетки години, който в момента физически заема огромни помещения. Така ще се издават документи и ще се решават стари казуси за минути, а не за месеци”, обяснява Темелков.
Прогнозата му е, че това ще доведе до пълна прозрачност в процесите. „В момента в Община Пловдив издаването на виза за проектиране отнема около 30-40 дни и струва 150-200 лв. Ако трябва да сравним – през системата ГИС в София това отнема 5 работни дни и струва 30 лв., което е сериозно оптимизиране на процеса“, уточни Темелков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ