Кирил Петков се сопна на Борисов: Евроатлантическите партньори харесват Тагарев! Украинците също

payimage-605727

Събрахме се с една-единствена цел – да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години. Хората искат справедливост, искат сигурност, искат да знаят, че никой не ги обира с монополни цени. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков.

„Това беше задачката на тази сглобка. През първите девет месеца, и тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, направихме добри неща. В следващите девет месеца реформите трябва реално да се случат – не на думи, не на хартия, а реално институциите да заработят за хората. Ето защо сглобката трябва да си довърши вторите девет месеца от работата. Ако от ГЕРБ наистина са готови на това и да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система – тогава, след тези девет месеца, можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим за коалиционни споразумения, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай“, изрази подозренията си Петков.

Бившият премиер посочи, че от ПП-ДБ ще разгледат предложения от ГЕРБ документ за коалиция, но отново повтори, че в такава няма да влязат, докато не видят, че реформите са се осъществили.

Това означава да имаме работещ ВСС, да имаме главен прокурор, на когото хората му имат доверие. Ние не искаме 50:50 в регулаторите, искаме 100% независими регулатори, т.е. да няма нито едно политическо назначение. Вярвам, че в ГЕРБ има желание да се случат тези неща, допълни още Кирил Петков.

На въпрос за министрите след премиерската ротация Кирил Петков обясни, че няма да бъдат обсъждани никакви имена, докато не се убедят, че от ГЕРБ са готови „да направят крачката напред за реална реформа“.

За исканата оставка на Тодор Тагарев съпредседателят на ПП каза, че евроатлантическите партньори на България много харесват настоящия ни министър на отбраната, вкл. и украинците.

„Ако видим, че в документа, който те ни предлагат, описват ясно как тези регулатори ще бъдат сменени по начин, по който всички ще сме сигурни, че те ще бъдат независими, това вече би било голяма стъпка напред“, поясни Петков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ