ЗРЕЛИЩЕ! Десетки шарени балони литнаха в небето над Пловдив

община Пловдив балони

Пъстро хоро се изви на площада пред Общината, а в небето полетяха разноцветни балони, символ на хилядите видове редки болести по света. Целта е обществеността да се запознае и подкрепи хората с редки заболявания.
„Страдащите от редки болести са едва 5% от населението, но с много скъпо и специфично лечение, каза проф. Румен Стефанов, председател на Комисия по редки заболявания към МЗ.
За много от пациентите няма лечение, а за тези, за които има, то е много скъпо. Затова медикаментите за тях наричаме „лекарства сираци“, тъй като с тях могат да се лекуват единствено тези пациенти и те не могат да се прилагат при други“, обяснява трудностите и за лекари, и за пациенти професорът.


За да подкрепи инициативата от страна на общината дойде зам.-кметът по “Спорт, младежки дейности и социална политика” Николай Бухалов, който се хвана символично на подкрепящото хоро, до малките танцьори от СУ „Димитър Матевски“. „Хората трябва да бъдат информирани, за да са толерантни и съпричастни с пациентите с редки заболявания, а Община –Пловдив ще помага, с каквото може“, каза зам.-кметът.
„Най-трудният и важен момент за хората с редки болести е да се стигне до диагноза. Няма ли диагноза няма лечение. Тук е и проблемът за покриването на лечението от Здравната каса“, каза координаторът на Националния алианс на хората с редки болести в Пловдив Йорданка Петкова.
Събитието се организира от Националния алианс на хората с редки болести в партньорство с Община Пловдив и с подкрепата на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, учениците от 4а клас от СУ „Димитър Матевски“, Професионална гимназия по битова техника и фолклорна формация от село Орехово.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ