,,Трябва да разочаровам депутатите от Възраждане и ИТН“: Премиерът Денков с разкрития за ротацията

payimage-610660

По отношение на ротацията и двете страни са предоставили документи, които могат да послужат като основа за преговори. Трябва да се влезе в процес на преговори. Аз нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни. Това заяви на брифинг в парламента премиерът акад. Николай Денков, предава Блиц.

„Надявам се този период да бъде осигурен, за да може преговорните екипи да огледат двата документа, да видят къде има съгласие, да имат време да прецизират текстовете, по които има нужда от съгласие. Тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат“, обясни той.

„За Червения пират нямам информация. Това, което видях в медиите – изглежда интересно, но е много по-важно да сме сигурни, че зад него не се крие нещо повече. Това е работа на службите, на разследващите органи“, посочи той.

Денков потвърди, че още преди месец е бил готов с оценката на министрите. Информацията за това кой как се е справил по ресори, е била изпратена и на Мария Габриел.

„Ние обменихме набързо няколко думи по отношение на това как изглежда картната, но остана оттогава да се срещнем и да обсъдим един по един министрите. Този разговор още не се е състоял. Очаквам да се състои в следващите няколко дни“, обясни Денков.

На въпрос защо според него се бави оценката на Мария Габриел той отговори: „Разбирам я. На нея ѝ трябва време да влезе в дълбочина, да проведе разговори с всеки един от тези министри. Да разбере какви са причините, ако нещо не е изпълнено, и да може да и състави мнение ще може ли да работи с този човек.

Аз нямах този лукс, но мога да кажа, че работих успешно с тях. Диалогът ни с г-жа Габриел е добър. Отне известно време, но тя трябва да се чувства уверена в решенията, които ще предлага“.

„Трябва да разочаровам народните представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) – ние ще се виждаме малко повече от 5 дни“, каза той във връзка с факта, че кабинетът му ще продължи да действа като кабинет в оставка и след 6 март.

„Датата 6 март произтича от това, че правителството беше избрано на 6 юни. Тези 9 месеца изтичат тогава. Аз ще си подам оставката, за да изпълня ангажимента, който сме поели на 6 юни. Но докога ще продължи да работи правителството зависи изцяло от Народното събрание.

С подаването на оставката не спира да работи този Министерски съвет и аз продължавам да бъда министър-председател докато няма решение на Народното събрание“, обясни той.

„Министърът на вътрешните работи не е безупречен. Но няма как да се съглася, че в момента ситуацията по отношение на безопасността е по-лоша, отколкото преди година“, каза Денков в отговор на журналистически въпрос.

„Риск за повишаване цените на горивата има, първо защото те зависят от цената на нефта на международните пазари. Второ, защото с преминаването към неруски петрол се увеличават рисковете от забавяне, недоставяне от по-далечни дестинации. Трябва да знаем, че трябва да се запази „Лукойл“ да работи, за да няма шоково увеличаване на цените и за това се борихме досега.

Дали ще има повишение зависи от международните пазари и от това дали „Лукойл“ ще успее да осигури доставките на нефт“, коментира Денков. Той каза, че към момента няма риск от недостиг на горива.

Премиерът посочи, че е нормално обществото да бъде информирано за това какви мигранти ще бъдат изпращани в България. „Част от твърденията, които бяха казани днес, са абсурдни.Няма как чужденец, който няма отношение към България – да не е регистриран поне, да бъде върнат тук, само защото е извършил престъпление. Това не е възможно“, увери той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ