Срамота! Паметник на културата тъне в мизерия въпреки налични над 1 млн. лв за ремонт

жълтото училище Пловдив

Безразличие, граничещо с безстопанственост. Така единствено може да бъде определено отношението на ръководството на Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” към една от най-ценните сгради в града- Жълтото училище, пише ПодТепето.
Единственото висше учебно заведение под тепетата със специализиран културен профил демонстрира забележително безхаберие към съдбата на ярък пример за съхранено културно наследство, при това построено през 1868г. с образователни цели- сграда на първата пловдивска гимназия.
Седем години след старта на дългоочаквания проект за реконструкция и укрепване на величественото здание в Стария град, там сякаш все още не е забит нито един пирон. Въпреки осигуреното държавно финансиране като целева субсидия от 1 милион лева и общинско такова под формата на дарение от 100 хиляди лева, сградата не просто не е ремонтирана, но състоянието й става все по-тревожно. Не просто това- средства за ремонта бяха осигурени и от куп частни дарители. В кампанията преди десетина години участваха имена като Васко Василев и Теодосий Спасов.
До днешната ситуация се стигна след липсата на адекватни действия от вече втори ректор, който се занимава с този ключов проект- след проф. Милчо Левиев и проф. Тони Шекерджиева- Новак, която влезе в мандата си преди четири години със заявка, че Жълтото училище е приоритет №1 за нея. Тя вече излезе от мандата си, тъй като той приключи, но нито една от заявките й по темата през годините не се случи.
жълтото училище в Пловдив
Безразличие демонстрират и градските, а и държавните институции, осигурили наличните все още пари за реконструкция и ремонт на първата пловдивска гимназия. Никой в градската управа или в държавната не повдига въпроса каква е съдбата на осигурените средства на АМТИИ за ремонта, как се харчат те и каква е съдбата на паметника на културата, заради който бяха проправени пътеки до жълтите павета в столицата. Именно заради осигуреното финансиране от държавата бившият председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова стана почетен доктор хонорис кауза на ВУЗ-а. Тя обаче също не взима отношение по темата, заради която стана почетен доктор- нямаме от нея питания например какво става с този 1 милион от държавата и защо Жълтото училище се намира в даже по-лошо състояние от това, в което бе преди 7 години.
Ако следим поведението на държава и община може да се заблудим, че сякаш с осигуряването на средствата за ремонта се е решил на мига проблемът на Жълтото училище, а реконструкцията по същество е бил извършена още с превеждането на парите по сметката на академията. Да, ама не. Всички по веригата си обаче към днешна дата си затварят очите, че Жълтото училище продължава да седи в това клето състояние, макар и с много пари в сметката на Академията за него. Няма и нотка от онзи вой за финансиране, който имаше преди десетилетие, провокиран от състоянието на паметника от национално значение и условията, в които се обучават студентите там. Няма  нарочни пресконференции, молби за политическа подкрепа, парламентарни питания и благотворителни акции. Все едно в сградата отново посреща студентите и блести с визия, за която всички мечтаем от толкова много време. Редно е тук да подчертаем, че АМТИИ изпитва остра нужда от среда за обучение на студентите след затварянето на Жълтото училище за прословутия ремонт. С безразличието си към сградата академията демонстрира и подобно отношение към възпитаниците си.
На политическо ниво темата отново отвориха единствено общинските съветници от групата на ПП-ДБ, които попитаха общината официално какво се случва със 100-те хиляди лева на пловдивския данъкоплатец, дарени през 2017г., в средата на втория кметски мандат на Иван Тотев за дофинансиране на основния ремонт и укрепване на Жълтото училище. От администрацията са пратили на свой ред питане до ректора на АМТИИ с вече изтекъл мандат проф. Тони Шекерджиева- Новак.
От отговора й установяваме много интересни неща, които будят допълнително недоумение. Научаваме, че дарените средства от общината все още седят недокоснати, вече седем години, в сметката на академията. Научаваме още, че по-голямата част от целевото държавно финансиране от 1 милион, отпуснато по спешност за старта на проект за укрепване на ценната сграда, също седят там и чакат да бъдат похарчени. Това обаче се е случило с точно 184 062,45 лева за извършени дейности по реконструкцията и укрепването на първата пловдивска гимназия. От отговора на проф. Шекерджиева-Новак не разбираме какви точно изпълнени дейности за разплатени, тъй като поне видимо паметника на културата е все в едно и също състояние от началото на проекта.

В отговора на ректора с изтекъл мандат научаваме и нещо, още по- озадачаващо- понастоящем работата на обекта е спряна поради изтекъл срок на действие на строителното разрешение. То е било издадено през 2014г., но презаверено през 2017г. Давността от пет години е изтекла през 2022г., но до този момент ново разрешение за строеж не е издадено. Или имаме две години на бездействие от страна на висшето училище. В отговора си проф. Шекерджиева-Новак уточнява, че са „предприети и се процедират всички надлежни действия за издаване на ново разрешение за строеж”, но не съобщава какво точно ръководството е правило по този въпрос от март 2022г. И кога точно въпросните действия са предприети.

На финала на отговора си ректорът с изтекъл „успокоително” уведомява, че „всички дейности по реконструкцията и укрепването на Жълто училище ще бъдат довършени”. Кога, ще попитаме следващия ректор, който ще бъде посочен на 15 март и чийто избор е предизвестен- приближеният до проф. Шекерджиева-Новак доц. Жан Пехливанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ