Станишев към управляващите: Втвърдете тона за Шенген! Безобразие е, България губи милиарди

payimage-569873

Кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия Никола Шмит изрази пълна подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген. Изказването си той направи на среща с бившия председател на ПЕС и бивш премиер на България Сергей Станишев, съобщават от БНР.:

„Винаги съм подкрепял България и Румъния, време е да станат част от Шенген напълно. Спомням си, че обсъждахме това, когато бяхте министър-председател и България влезе в Европейския съюз. България е активен член на съюза, много важен член. Вашата страна е много важна за европейската сигурност и трябва да бъде подкрепена и забелязана“.

Станишев призова правителството да втвърди тона и да настоява Австрия да промени позицията си за приемането на страната ни в Шенген:

„Трябва да имаме малко по-твърд тон към тези, които нарушават европейските правила. Говоря за Австрия в дадения случай, тъй като има ясни правила за членство в Шенген. Ние сме изпълнили всички условия и това, което Австрия прави заради вътрешни техни политически ситуации и предстоящи избори, е толкова погрешно, че то създава едно от нещата, които създават евроскептицизъм в една от най-проевропейските страни като България, а впрочем и като Румъния. Това е пълно безобразие и трябва да дадем ясен знак към австрийското правителство, че когато те действат враждебно, България губи, в това число и милиарди евро, като приходи за собствената икономика, вече за 10 години отлагане, ще има последици и за тях“.

Днес в италианската столица се провежда конгрес на ПЕС, на който предстои да бъде утвърден изборът на Никола Шмит за кандидат на европейската левица за председател на ЕК.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ