Часовникът тиктака! Доц. Киселова посочи голяма дата: Ето кога ще стане ясно дали ще има нови избори

доц. наталия киселова

Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне исканията по жалбите срещу конституционните промени и ще започне да тече едномесечния срок за представяне на становища на заинтересованите страни. След 9ти април, най-рано, може да се говори за насрочване на заседание по същество по жалбите на президента и на опозицията. Около 9-10 април ще стане ясно дали ще има нови избори.

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова по БНТ.

Тя каза още, че според нея, няма конституционен казус около предстоящата ротация.

„Президентът и народните представители, които оспориха конституционните промени в частта служебни кабинети, извеждат като аргументи две групи. Една група аргументи са, че не е компетентно Народното събрание да прави промени относно служебното правителство. Вторият аргумент, народните представители е необходимо по-високо мнозинство за всяко едно от гласуванията“, заяви Киселова.

Доц. д-р Наталия Киселова обясни и какво може да се случи при евентуални бъдещи избори как ще се сформира служебен кабинет.

„Досега разбирането беше, че тези, които са в състав на служебно правителство не участват пряко в изборите и по тази причина, ако бъде избран председателят на Народното събрание за премиер той би трябвало да освободи поста на председател, трябва да прекъсне задълженията си като народен представител и Народното събрание трябва да избере друг председател“, уточни още тя.

Според нея е по-вероятно партньорите да се разберат за ротацията и да не се стига до избори.

„Вероятността да се разберат е по-голяма, защото причините да бъде създадено това правителство по-скоро има външно политически привкус, с аргументацията да бъде спряна политическата криза, но начинът, по който още се разберат ще покаже колко е дълбока кризата дали сме започнали да излизаме от нея или дълбаем към още по-голямо политическо дъно. И това се вижда през езика на поледиците“, обясни доц. д-р Наталия Киселова добави, че:

„След като премиерът депозира проект за решение със своята оставка, предстои НС да я одобри. Одобряването може да мине със или без дебати, но поради острата ситуация, в която изпаднахме, ще се премине и през дебати, за да се даде оценка и от ГЕРБ-СДС, но и от опозицията на министрите. Към такова заседание ще се пристъпи обаче, едва когато има яснота дали ще има правителство със следващ мандат, защото няма логика, разбира се, логиката не е науката, която можем да приложим към действащото НС, но няма житейска логика да оставят в ръцете на президента той да зададе темпото на политическия процес. И поради тази причина тогава, когато са готови със състав на правителство г-жа Габриел, приемаме, че вече тя ще получи проучвателния мандат, веднага ще представи мандат на правителство“, подчерта доц. д-р Наталия Киселова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ