Призрачно! Починала петокласничка получава оценки в училище месеци след смъртта си

Актуална информация за ремонти в училища и детски градини във Варна-uchilishte_r1

Окръжната прокуратура е образувала следствено дело за неправомерно добавяне, променяне и изтриване на данни от системата, в която се въвеждат оценки и отсъствия на учениците в пловдивското СУ „Найден Геров“, известно като Столипиновската сорбона. Разследването е започнало на 22 февруари и е с двумесечен срок, съобщиха от прокуратурата. 
През ноември м.г. министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди проверка на училището, след като стана ясно, че с месеци там са писали оценки от изпитвания на мъртва петокласничка. Впоследствие беше уволнена директорката Диана Гавазова. Цоков посети школото, за да се запознае лично с проблемите му.
Скандалът гръмна, след като се разбра, че в горещ юлски ден на миналата година 5-класничката Айше (името е сменено съзнателно – б.р.) тръгва с две приятелки да си правят клипчета за тикток в река Марица. В търсене на по-ефектен кадър, девойката влиза доста навътре във водата, но течението я повлича и тя изчезва.
Ужасени от случилото се, приятелките ѝ се прибират вкъщи и не казват на никого в следващите два-три дни. Майката на Айше я обявява за издирване на 26 юли, а трупът ѝ е открит чак на 11 август по-надолу в реката.
Майката не вярва, че това е дъщеря ѝ, съмнява се, че е била отвлечена и продадена. Образувано е досъдебно производство и е назначена ДНК експертиза. Това отнема време и към 15 септември, когато започва учебната година, резултат все още няма.
Но в СУ „Найден Геров“ в „Столипиново“, където Айше е трябвало да повтаря 5-и клас, я водят, че посещава учебни занятия, дори ѝ поставят оценки, макар да не са я виждали. Това продължава до 22 ноември – два месеца след смъртта ѝ, когато момичето е отписано от училище, след като 4 дни по-рано е издаден смъртен акт.
„Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикации за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайли всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на различни нива“, категоричен е министърът на образованието проф. Галин Цоков, който още тогава разпореди мащабна проверка на случая.
Преди това е имало проверка, назначена от РУО-Пловдив, приключила с формални констатации, че директорката на училището Диана Гавазова трябва да затегне контрола.
„Аз самата не мога да имам цялостен контрол върху всички ученици. За това са отговорни техните класни ръководители и учителите им. Това, което е правено, е абсолютно нередно и след като се запозная с обясненията на своите колеги, ще реша какви мерки да предприема“, заяви за „24 часа“ тогава Диана Гавазова. Пред близки е споделила, че е била подведена от учители. Отделно имала заместници, които са длъжни да следят.
Така или иначе тя беше уволнена дисциплинарно и оттогава има временно назначен директор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ