Дами канят! Млади момичета от Пловдив конкурират мъже с любопитно начинание

дамски клуб JAVA girls Пловдив

Те изучават информатика и изкуствен интелект. Дванадесет момичета от първи до четвърти курс всеки петък се събират след часовете в една от аудиториите на Техническия университет – филиал Пловдив. Те са клуб  JAVA Girls. Преди две години на доцент д-р Мария Маринова – учен и преподавател в катедра „Компютърни системи и технологии“ на Техническия университет – филиал Пловдив и хрумва идея. “Реших, че момичетата тук малко са пренебрегнати. Шегуваме се, че дори думата инженер няма женски род и някак си момичетата инженери са подценени. А има изключителни млади дами, които учат тук. Имала съм курсове, в които нито едно момче не може да реши задачата така, както група момичета я решават. И то хардуерни задачи в направление „Компютърна архитектура“, което водя. Занимаваме се с проектиране на процесори и това е много сложно. Момичешките решения ме изненадват и радват.“ – разказва доц. д-р Мария Маринова.
Създателката на клуб JAVA Girls е истински широко скроен учен. Потвърждават го научните й интереси и множеството дисциплини, които преподава. Отскоро освен от изкуствено съзнание тя се интересува от психология, защото е убедена, че това е начин да накараме машинният разум да разбере по-добре хората и тяхното поведение. Заедно със своя съмишленичка подготвят книга за жените-лидери в науката за програмиране и изкуствен разум. А със свой бивш студент правят съдружие и купуват мощен компютър, за да създадат с него изкуствен разум за робот.

Защо JAVA
Сред програмистите се разказва историята как е създаден програмният език  JAVA. Младите мъже и жени, които го създали, обичали по време на съвместната си работа да … пият кафе  JAVA. И кафето и съвместният труд били толкова приятни за екипа, че решили да кръстят новият програмен език с името на общата им наслада. Според специалистите този език е „кирилицата“, на която най-често си общуват микроконтролерите във всяка техника. Затова студентите трябва отрано да го знаят, за да обучат машините.
Тъй като JAVA е нова дисциплина в началото преподавателката трябва да открие баланса, за да не се откажат студентите, ако им се види много трудно. Но и винаги си задава въпроса: дали не беше лесно. За нея е важно бъдещите инженери да направят нещо самостоятелно, за да получат самочувствие и после да продължат да търсят сами. „Имам изключителни студенти. Изненадвам се, че във всяко ново поколение, което идва да учи при нас, има много умни деца. Стремя се да ги стимулирам индивидуално.“ – радва се доц. д-р Мария Маринова.

Кой членува в момичешкия клуб
Една от студентките, която е член на  JAVA Girls от самото начало е Мария Бабанова. Тя е четвъртокурсничка от специалността „Компютърни системи и технологии“ в Технически университет – филиал Пловдив. Учи тук и точно тази специалност, защото счита, че това е най-добрата перспектива за кариерното й развитие. „За JAVA Girls научих още миналата година на едно от упражненията, които имахме при доцент Маринова по компютърни архитектури. Заедно с мои колежки пожелахме да участваме в клуба. В началото срещите ни не бяха съвсем редовни – наближаваха семестриалните ни изпити за 3-ти курс, наближаваше и лятната ваканция. През тази година започнахме по-редовно да се събираме и работим в клуба.“ – споделя Мария Бабанова.
Темите на момичешките срещи се определят най-вече от членовете на клуба, защото всички искат времето тук да е интересно и полезно. Затова обсъждат нови неща, които са видели в сферата на информационните технологии. И все пак защо дамски клуб? „Мисля, че точно защото в нашата сфера преобладава мъжката енергия и мъжкото присъствие, а жените са малко пренебрегвани. Участието ни в клуба ни кара да се чувстваме непренебрегнати, по-специални и равни с мъжете информатици.“ – обяснява студентката. Тя счита, че изкуственият разум, създаден от жени не ще се различава от изкуствения разум, създаден от мъже. Но известно „разделение на труда“ все пак има, тъй като жените биха били по-добри в дизайнерската част при създаването на умните машини и изобщо към неща, свързани с естетиката. Докато мъжете вероятно ще работят повече по логическата част.
„Считам, че нашият клуб ми дава конкурентни предимства и за бъдещото ми кариерно развитие. Търся своята ниша в сферата на информационните технологии и проучвам сферата на киберсигурността, защото точно това ми е много интересно. И за съжаление точно такава заинтересованост от младите професионалисти  много липсва в България.“ – заключи Мария Бабанова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ