За празника: Стефка Костадинова оглави безапелационно женска класация

payimage-373790

На Пловдив никога не му е липсвал дамски чар. Всяко поколение под тепетата може да се похвали с красиви, умни и талантливи жени. В навечерието на 8 март „Марица“ пусна анкета коя е най-известната пловдивчанка в момента. Не толкова, за да ги подреди по слава, а за да ги почете за женския празник.
Стефка Костадинова категорично изскочи на първото място. За легендата във високия скок, която в момента е шеф на олимпийския ни комитет, гласуваха над 50% от участниците в онлайн допитването. Нейният световен рекорд  – 209 см, поставен на 30 август 1987 г. в Рим, продължава да не е подобрен. С него тя печели една от двете си световни титли на открито. Печелила е и пет пъти световни шампионати в зала. Има още една европейска титла на открито и четири в зала. Но най-ценното й отличие е олимпийската титла от Атланта`96, която тя изстрада, след като преди това стана втора в Сеул`88, където бе считана за фаворит. Точно както й предсказала Ванга, че ще постигне най-великите победи от втория опит.
На второ място в класацията остана именитата актриса Цветана Манева (21,3%), която изигра впечатляващи роли в театъра и киното, беше и депутат, а сега е преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет. По повод 80-годишния си юбилей  беше удостоена с почетния знак на президента Румен Радев преди две седмици. 
На трето място сред най-видните пловдивски дами се нареди знаменитата оперна певица Соня Йончева (6,6%). Прочутото сопрано отдавна гастролира на най-престижните световни сцени, но всяка година прави концерти в родината. Заслужи и Ордена за изкуство и литература на Франция. На 4 юни пловдивчани може да я аплодират на Античния театър.
Четвърта в класацията е Манита Вартан (6,2%), която беше коронясана за „Мисис Европа 2023“. Най-красивата омъжена европейка е известна с благотворителните си инициативи. Тя е бакалавър по българска филология и магистър по психология на управлението. Владее 5 езика, няколко години работи като учител, но след това изцяло се насочва към модата.
Пета в подредбата на най-известните пловдивчанки е плеймейтката и видна футболна съпруга Николета Лозанова (3,2%), която има цяла армия почитатели. Мъжемелачката се пробва на различни поприща, а за нейните амбиции най-добре говори и името на издадената преди 2 години биографична книга „#SELFMADE: Николета Лозанова – професия икона“.<
Топ 6 на класацията завършва с известната невроложка и тв водеща Неделя Щонова (2,4%), която в момента събира овации като участничка в "Дансинг Старс".  Нейното медицинско предаване спечели през 2010 г. златна статуетка в Стокхолм.  Съавтор е на няколко книги, а през 2021 г. издаде и собствена книга – "Хвърчило към рая", която скочи в топ 10 на най-продаваните за годината. 
Феновете на художествената гимнастика още помнят трикратната световна шампионка Мария Петрова (1,5%), която заема седмото място. Грацията направи вече бившия шеф на БФС Боби Михайлов пловдивски зет. 
След нея в класацията е Силвена Роу (1,3%), която стана световна знаменитост с кулинарните си умения
, но винаги подчертава пловдивския си корен.  През лятото на 2021 г. тя стартира своя YouTube канал с различни рецепти, а междувременно се изявява като водещ кулинарно предаване в тв ефира. 
Отдръпването на бившия областен управител и депутат Дани Каназирева (1%) от политиката вероятно обяснява деветото й място.
Топ 10 завършва с певицата Керана, изявяваща се еднакво добре като Евита в операта и със своята музикална банда „Космонавтите“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ