Тарикат измами имотна агенция, но си плати скъпо за това

къща за гости

Предприемач и клиент измамиха имотна агенция в Пловдив и сключиха сделка за продажба скришно. Строителят и купувачът са разменили контактите си по време на оглед, организиран от брокер, а след това „прескочили“ услугата му, за да избегнат плащането на комисионни.Отношенията между потенциалния купувач и агенция „Римекс имоти“ започнали през май 2021г., когато той потърсил помощта им при начинанието да си закупи къща в района на Пловдив. Последвало сключването на двустранен договор, който да уреди отношенията им на посредничество. Съгласно него агенцията била задължена да извърши проучване на пазара, да представи на мъжа информация за наличните недвижимите имоти и да уреди прехвърлянето. Едно от задълженията на потенциалния купувач било след сделка да заплати на „Римекс Имоти“ комисионна в размер на 3% от цената на съответния имот.
Агенцията започнала да предлага обяви и да организира огледи на място, като след няколко отхвърлени оферти, мъжът се спрял на къща с двор е едно от населените места край Пловдив. Тя била на груб строеж, но отговаряла на търсенията му. Още по време на огледа, той изразил желание да я купи, като дори преговарял за смъкване на част от първоначалната цена. В крайна сметка се договорили да придобие имота на стойност от 175 000 евро, а за целта оставил на място капаро от 5000лв. Договорил се с „Римекс Имоти“ на следващия ден да започнат подготовката на предварителен договор, документация по прехвърляне на имота и изповядване на сделка при нотариус.
Точно в този момент обаче купувачът изчезнал – спрял да отговаря на обаждания по телефона. Агенцията била потърсена от строителя на къщата, който искал координатите на мъжа, за да му върне обратно 5000лв. капаро. Тогава споделил, че се бил отказал от сделката.
Известно време по-късно служител на имотната агенция случайно засякъл колата на покрилия се клиент. Тя била паркирана именно пред имота, който уж отказал да купува. След справка в Агенцията по вписвания „Римекс Имоти“ установили, че са били измамени, а предприемачът и клиентът им са извършили покупко-продажба за същата къща на стойност от 40 000 евро.
Заради осъществената неустойка по договора дружеството поискало да бъде обезщетено от мъжа. След като това не станало по устна договорка, агенцията завела съдебен иск, където изразила претенциите си – да и бъдат погасени 3% от стойността на имота – 40 000 евро, както и лихвите за една година забавяне.
В хода на делото били извършени разпити със свидетели – един от които бил строителния предприемач. Той обяснил, че се е срещал само с мъжа, по време на огледа там присъствали и две жени, но той не знаел какви са и не подозирал, че са представители на брокерска агенция. Казал още, че той самият никога не е търсил услугите на агенции, а разчитал на реклама с плакати. Казал още, че никога не бил взимал капаро от купувача, вместо това една-две седмици след първия оглед се разбрали за втори оглед, след което директно пристъпили към сключване на сделка.
След като разгледал материалите по делото гражданският състав към Район съд в Пловдив преценил, че купувачът все пак трябва да се изплати на „Римекс Имоти“, с които има подписан договор за посредничество. Затова те постановили да погаси сумата от 1 440 евро или 2816 лв., представляваща дължимо задължение съгласно контракт. Заедно с това той ще трябва да си плати за натрупалите се лихви и съдебни разноски над 1100лв. Съдът обаче отхвърля втората претенция на брокерската агенция за изплащане на неустойки по договора, възлизащи на 2800лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ