Грандиозен спектакъл в Пловдив събира куп звезди

васко василев

Концерт майсторът на „Ковънт Гардън“ Васко Василев ще е специален гост на откриващата гала вечер на фестивала Opera Open. Грандиозният концерт ще се състои на 16 юни на площад „Централен“ в Пловдив, анонсира творческият директор на „Опера Пловдив“ Нина Найденова.
>През 2024 г. се честват 70 години Опера Пловдив и 10 години Opera Open. Концертът с участието на Васко Василев е специален подарък от общината за пловдивчани. На централния площад ще има огромна сцена с озвучаване. Програмата ще бъде популярна и всеки ще може да чуе нещо любимо, а за опероманите солистите на пловдивската опера ще представят шедьоври на оперната класика. Входът за събитието ще е свободен. Директорът на операта  маестро Диан Чобанов очаква събитието да се доближи по мащабност на откриването на Европейска столица на културата през 2019 г.
Друг акцент в програмата на оперно лято 2024 е спектакълът „Тоска“ с участието на пловдивската дива Соня Йончева. Инициативата за представлението и организацията е на фондацията на самата Йончева. 
В оперния фестивал ще участват световни имена, сред които Аида Гарифулина, хърватската хореографка Валентина Турко, изтъкнати изпълнители от Португалия, Армения и др. европейски държави. Закриването ще бъде от Райна Кабаиванска, която тази година навършва 90 г., а в концерта ще участват някои от най-успешните ученици на примата със световна кариера. 
През 2024 г. се прави мост към миналото и поставената от маестро Борислав Иванов традиция за Вердиеви вечери с концерт на 3 юли с музиката на Джузепе Верди. Специално са подбрани различни дълги сцени, с много певци, с които пловдивската опера работи от дълги години. Концертът ще бъде дирижиран от артистичния директор на Opera Open Лучано ди Мартино, който от 25 г. живее в България. 
Организаторите очакват голяма посещаемост. Миналата година е имало 25 000 посетители на фестивала от чужбина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ