Нейнски: Ако Крим остане руски, това ще бъде заплаха за националната сигурност на България

надежда нейнски

Правителство трябва да има, но при ясни правила и пълен мандат. Този разговор, който сега тече, трябваше да се води преди година. Коалиция не е мръсна дума. Така бившият ни външен министър, евродепутат и дипломат Надежда Нейнски коментира предстоящата ротация в управлението в ефира на бТВ.

„Гаранция на реформите е мнозинството, правителството е изпълнителната власт. Когато евроатлантическото мнозинство има яснота как ще протекат реформите, тогава много плавно ще се сменят екипите и няма да се създават сътресения, които се използват от опозицията”, поясни тя.

Според нея партиите в евроатлантическото мнозинство нямат желание за избори: „Не защото не биха били готови за избори, а защото си дават сметка, надявам се, какъв е залогът на тази геополитическа ситуация.”

„Нямам обяснение за начина на говорене между партиите. Ти можеш да си твърд и категоричен, без да обиждаш и да ругаеш. Има линия – когато минеш на личностни нападки, това трудно се забравя и преодолява. Те направиха тази сглобка по геополитическа необходимост. Това са хората, които сме избрали да ни представляват в парламента”, смята тя.

„Не смятам, че имат фундаментални различия. Знаем какви различия имат – в начина, по който смятат, че се управлява държавата, какво е позволено и какво – не. Разливането на линиите – няма ляво, няма дясно, е нещо, което развращава обществото. Демокрацията не е всичко да ти е позволено, а да има правила. Коалиционно споразумение е структуриран диалог – пак може да не доведе до резултатите, които очакваме, но все пак има правила, другото е политически кеч”, подчерта Нейнски.

Тя смята, че съдебната реформа е в основата на успеха на България: „Ако тя не е успешна, всичко друго е функция от нея. Ако аз имам нарушени права, няма пред кого да се ожаля. Хората разбират дали има демокрация по това дали има равенство пред закона. Това е много сетивно. Ако тази съдебна реформа не се случи, и то по демократични правила, това не може да се компенсира с нищо друго.”

За предстоящите избори в САЩ тя заяви: „2024 г. е годината на избори. Геополитическият контекст има огромно значение. Очевидно заявките, които Доналд Тръмп прави към момента, будят неспокойствие. При смяна на президента, ако той поиска да извади САЩ от НАТО, са му необходими 2/3 от гласовете в Сената, но това само по себе си показва, че има такъв дебат там.”

„Владимир Путин започна тази война с идеята да промени световния ред и да наложи правила, които той е създал, тоест той има нужда да се позиционира геополитически. Ако Украйна загуби тази война, НАТО ще се изправи срещу Русия. Ще са необходими много по-големи разходи за подобна война, отколкото са нужни сега за подкрепата за Украйна”, категорична бе тя.

Тя добави още, че ако Кримският полуостров остане руски, това ще бъде заплаха за националната сигурност на България. По думите ѝ това ще значи, че пространството над Черно море ще бъде постоянно застрашавано от руските самолети и руското влияние.

„Русия няма да спре дотук. Пропагандата е изключително силна. Целите на Русия за т.нар. специална военна операция бяха да превземе Украйна, да сложи марионетно правителство и да ги „превъзпита”. Най-мрачният сън на Русия се сбъдна – с членството на Швеция и Финландия в НАТО фронтът се доближи още повече до Русия. Русия губи стратегически тази война, защото победата не се измерва само с територия, а и с влияние. Тя изгуби геополитически авторитет, което се отразява и на други територии”, каза още Нейнски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ