Панделиева за зверството в Бобов дол: Изплува уродливото лице на насилието! Детето е герой

насилие

„Изплува най-уродливото лице на насилието: на навика да бъдеш жертва и да изпитваш удовлетворение, че поредният пристъп на брутална агресия е приключил“ – с тези остри думи журналистката Лияна Панделиева започна пост в личния си фейсбук профил. Постът й е по повод безумната агресия, която дете от Бобов дол засне.

„Хиляди, стотици хиляди семейства живеят от един скандал до друг, между шамари, ритници, псувни, удари, синини, оттоци и ярост. И това е стил на живот…за цял живот.

Когато (ако) останат без основния си дразнител, най-често жертвите не знаят какво да правят с живота си. Затова битата жена от Бобов дол, чието нещастие е заснето от дъщеричката и́, не желае да подаде оплакване срещу тормоза. „Какво толкова – това се случва във всички семейства!“.

Жертвите на системна агресия, обиди и унижения са убедени, че ежедневието изглежда именно така“, казва Панделиева по повод изказването на жертвата Таня.

„Момиченцето от Бобов дол, заснело поредното насилие над майка си, е с шанс да скъса оковите на бруталната зависимост. И този шанс ще се овеществи, ако в идните няколко години с нея постоянно работи психолог.

В момента ние сме повече смаяни от реакцията на жената, жертва на насилие, а всъщност темата е друга: ДЕТЕ, което казва, че така повече не може!

Можем само да се надяваме, че сега самото дете няма да бъде наказано от майка си, защото е споделила клипа. Ако изобщо съществува социална система в България, насилваната жена, дъщерята и бабата трябва да бъдат обект на социална помощ с постоянни напътствия.

И може би точно този случай трябва широко да отвори вратата към същинския ни проблем: ЕЖЕДНЕВНОТО домашно насилие е дълбоко скрито, често поколенчески утвърдено.

Темата за съпротива срещу всяко насилие трябва да започва от детските градини, от началните класове, трябва да бъде разпознавано от децата, трябва да бъдат учени как да отстояват себе си и да не стават жертви.

Детето, направило записа, е героят на тази поредна история. И между другото: кученцето, което седи на леглото и гледа, вече е СВИКНАЛО на тези сцени. То просто ги наблюдава за пореден път“, заяви Панделиева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ