ПОКЛОНЕНИЕ: Внесоха тленните останки на Патриарх Неофит в храм “Света Марина”

поклонение

В 12.20 внесоха тленните останки на Патриарх Неофит в митрополитския храм „Света Марина“ в София, където ще бъдат положени за поклонение, предава Епицентър. Негово Светейшество е свързан с тази светица.

В храм са всички митрополити.

Негово Светейшество се престави в Господа на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската академия в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност.

Мертвеното последование е предстоявано от Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, Велбъждски епископ Исаак, викарии на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия йеродякон Поликарп.

На богослужението присъстват членовете на Софийския епархийски съвет и служители на Софийска св. митрополия, които заедно с духовенството отправиха молитви за новопреставилия се Български патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

В 14 часа ще има извънредно заседание на Светия синод, което се свиква по устав от старшия член на намаления състав, а именно Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, каза Старозагорският митрополит Киприан.

По думите му митрополит Йоан е разпратил писма за кончината на Негово Светейшество до поместните православни църкви. На траурното заседание ще бъде взето решение за поклонението, опелото и погребението на патриарх Неофит.

„Бог да прости Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Бог да настани душата му там, където няма болка, нито скръб, нито въздишка и да се моли от небесата за нас тук, които сме на земята“, каза митрополит Киприан.

В 15 часа ще бъде отворена траурна книга в Светия синод.

„Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика“, каза днес митрополит Йоан.

Траурни служби и заупокойни молитви в памет на патриарх Неофит има в цялата страна.

По протокол денят на поклонението е и ден на национален траур. Владиците призоваха православните християни да отправят своята молитва за Неофит.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ