Ще разкаже ли какво се е случило?! Сашко от Перник проговори, присадиха му стволови клетки

big_big_55573f

Седем месеца след като изчезна и бе намерен в планинската местност Голо бърдо край Перник, Сашко се е подложил на терапия за трансплантиране на стволови клетки, която сериозно е подобрила говора и уменията му в ежедневието.

13-годишното момче с аутизъм, което се изгуби на 11 ноември 2022 г. по време на разходка с татко си, е преминало през три процедури по вливания, които са проведени през 2023 г. в клиника в Нови Сад, Сърбия. Първата е била през юни, втората през юли и третата и последна на 26 – 27 август, предава Лупа.

Бащата твърди, че днес Сашко се чувства много по-добре. „Все още правим от нашите разходки в гората, но сега вземам приятел с мен или се организираме по-големи компании – споделя той. – Когато нямаме тази възможност, излизаме само двамата. Прави ми впечатление, че след изчезването си Сашо започна да спазва по-близка дистанция и да внимава повече“. Александър казва, че „нечовешките способности“ на сина му се изразяват и в оцеляването му в гората след 8 дни.

„Тогава медицински експерти, психолози и други специалисти ми обясниха, че обикновен човек не би оживял поради ред причини – спомня си той. – Когато го открихме, бъбреците му не работеха. Може би защото е пиел много малко вода или почти никаква. Крачетата му също бяха много зле – целите в гъбички от влагата в маратонките, които не беше събувал повече от седмица. И до днес се борим да ги излекуваме. Никой не би могъл да понесе тези неща. До момента нямам пълната картина на всичко, което е преживял, докато го търсехме. Не е ял, обезводнил се е, студувал е. Подобни лишения могат да те съборят не само здравословно, но и психически.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ