Министър Тагарев: Транспортирането на БТР-ите за Украйна струва 170 000 лв. Още на 29 януари…

тодор тагарев

Транспортирането на БТР-ите за Украйна струва 170 000 лева, заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

На 20 ноември Министерски съвет е одобрил споразуменията с Киев. „Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. На 4 декември беше наложено вето, което беше отхвърлено. Законът е обнародван на 2-ри януари“, каза той.
Министърът в оставка отбеляза, че на 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

240 военни са участвали в операцията.

Тагарев награди за организирането на логистика и транспортиране на бронираната транспортна техника Бисер Минчев, зам.-министър на транспорта, Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната, Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи и военнослужещи.

Тодоров Тагарев каза още, че решението дали ще остане на настоящия си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази надежда „който и да е министър на отбраната“ да получи парламентарна подкрепа.

Тагарев увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще пристигнат навреме, като отбеляза, че настоящите модернизирани български системи от съветската епоха също могат да бъдат използвани.

МО продължава да работи по подготовката на инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево, предаде БГНЕС.

Запитан дали има възможност за нова допълнителна военна помощ на Украйна, Тагарев каза, че има решения, които все още са отворени.

Относно придобиването на американските бойни машини „Страйкър“, министърът има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ