България е в двудневен национален траур. Прощаваме се с Патриарх Неофит

payimage-618927

Днес е и първият от двата дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според правилника за прилагане на закона за държавния протокол в дни на траур националният флаг на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

Националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението.

Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено, предав Епицентър.

Поклонението пред тленните останки на Негово Светейшество започва в 09:00 ч. тази сутрин, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Малко преди 8 часа тленните останки на българският патриарх Неофит бяха положени в патриаршеската катедралата „Св. Александър Невски“.

През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

В събота сутринта ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм „Св. Александър Невски“, след което ще бъде извършено опелото.

С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм „Св. Неделя“ е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Погребението се организира от митрополит Йоан, който е временният наместник на Св. Синод.

Във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан беше определен вчера от Светия синод за временен наместник-председател. В 7-дневен срок трябва бъде излъчен постоянен наместник, който ще организира избора на следващ патриарх.

Наследникът на патриарх Неофит трябва да бъде определен до средата на юли. Междувременно синодът ще трябва да реши също кога ще бъде избран новият Сливенски митрополит, който да заеме мястото на починалия в началото на годината митрополит Йоаникий. От решението ще зависи измежду колко митрополити ще бъдат излъчени кандидатите за патриаршеския престол, както и колко от тях ще участват в гласуването.

Патриархът ще бъде запомнен с мъдростта и благия си нрав

Патриарх Неофит е роден в София през 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров. На 20 години завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. – Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след завръщането си преподава и ръководи студентския хор в Духовната академия. През 1975 г. е подстриган за монах от патриарх Максим в Троянския манастир.

В края на 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991г. – пръв декан на възстановения през същата година Богословски факултет при Софийския университет. По-късно е главен секретар на Светия синод и председател на настоятелството на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разделена на Русенска и Доростолска през 2001г., става Русенски митрополит.

Във времето си начело на Синода той беше радетел на идеята Българската православна църква да стане църква майка на Македонската. Това не стана, но през 2022 г. Св. синод призна македонската църква.

През март 2018 г. патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха заедно заупокойна молитва в манастир „Рождество Христово“ в град Шипка по повод Трети март и отбелязването на 140 години от Освобождението на България. През май 2019 г. патриарх Неофит прие папа Франциск по време на посещението му в България, но не служи заедно с него. През 2022 г. патриархът нарече Русия агресор заради започнатата война срещу Украйна.

Богослови и хора, близки до църковните среди, напомниха посветеността на патриарх Неофит на благотворителността, отказа му от подаръци и молбите да се подпомагат бедните и страдащите.

Още от времето му като Русенски митрополит той беше известен с красивия си глас, а приближените му изтъкваха благия му характер.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ