Непреодолими различия? Тагарев взривява преговорите за кабинет, трещят скандали

payimage-618349

Кандидатурата на Тодор Тагарев за военен министър взривява преговорите за бъдещо правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщи „Епицентър“.

ГЕРБ категорично отказват военният министър в оставка да продължи да изпълнява тези функции с мотива, че досега той не е изпълнил нито едно решение на парламента, което касае изпращането на военна помощ за Украйна и това създава недоверие в нашите европартньори. ПП-ДБ обаче не отстъпват от искането си именно Тагарев да бъде министър на отбраната и в кабинета на Мария Габриел.

Заради непреодолимите противоречия между двата екипа, водени от Габриел и Денков, преговорите са прекъснати вчера в 16.00 часа със скандал. ГЕРБ са дали срок на ПП-ДБ да отговорят дали ще променят позицията си за Тагарев. Ако не я променят, повече преговори няма да има, а Мария Габриел ще отиде в понеделник при президента Радев със състав на правителство без Тагарев в него. Този състав ще бъде внесен за гласуване в сряда или четвъртък в парламента. Ако ПП-ДБ не го подкрепят, отиваме на избори.

Освен противоречията между ГЕРБ и ПП, избухнал лют скандал и между ПП и ДБ – този път заради кандидатурата на здравния министър. От ДБ настояли за овакантения пост на Хинков да бъде издигната депутатката Катя Панева, която е доверен човек на ген. Атанасов от ДСБ. „Категорично не“, отсякъл обаче Николай Денков. И предложил за здравен министър да бъде номиниран зам.-министър Илко Гетов или Околийски. Втрещен от тази реакция на Денков, Атанасов буквално се взривил, като изтъкнал, че ДСБ държи на Катя Панева. „Вие може да държите, но тя няма компетенции,“ отговорил Денков, което накарало Атанасов с гръм и трясък да напусне залата за преговори в Народното събрание. И повече не се върнал.

Всичко това станало пред очите на Кирил Петков и Христо Иванов, които просто констатирали разлома и в коалицията ПП-ДБ. ПП са отказали и предложението на Борисов за носене на равна политическа отговорност за управлението 50:50. Това пък ядосало екипа на ГЕРБ, които направили контраоферта на ПП – взимате всичко, за нас остава само премиера, но ни давате и финансовия министър. „Това е абсурд!“, извикал Кирил Петков.

ПП са отхвърлили и искането на Борисов „сглобката“ да се превърне в коалиция с мандат от поне 3 години – до края на мандата на 49-ото Народно събрание, което е европейска практика. Денков и Петков заявили, че за коалиция може да се говори, но наесен и ако са изпълнени вече поетите ангажименти за реформи. В този дух Христо Иванов изтъкнал, че конференцията на ДБ му е дала мандат да преговаря за кабинет в рамките на следващите 9 месеца. ГЕРБ отхвърлят това. Към този момент противоречията между ГЕРБ и ПП-ДБ стават непреодолими.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ