Вестникът на Патрашкова: Октопод на „Промяната“ сложи пипала върху софтуера на машините и избирателите

ПП

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД сключиха договор за електронно събиране на пътни такси. Тази информация е публикувана на сайта bgtoll.bg на 23.02.2024 година. От публикацията става ясно, че договорът е подписан от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и от изпълнителните директори на „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД Христо Даскалов и Ангелина Тодорова.

Според отлично запознати източници от АПИ договорът е подписан, въпреки че са установени редица нарушения в процеса на кандидатстване. Фирмата е последната, подала документи и то при ужасяващи нарушения на заложените от самото АПИ условия за допускане до кандидатстване, но въпреки това АПИ веднага подписват договор с ТОЧНО тази фирма. Защо? Един от директорите на въпросната фирма, получила поръчка за милиони, е г-жа Ангелина Тодорова, съпруга на Веселин Тодоров – изпълнителен директор на „Сиела Норма“, осигуряваща софтуера на машините за гласуване.

Това нямаше да бъде така притеснително, ако министърът на МРРБ Андрей Цеков и неговият подчинен шеф на АПИ, одобрил фирмата на жената на шефа на „Сиела Норма“, не бяха назначени от квотата на „Продължаваме промяната“. Само за няколко месеца в кабинета „Денков“ Цеков и приближените му успяват да изградят цял октопод от назначения по приятелска и партийна линия – особено обвързани с провеждането, контрола и проверката на изборния процес. Напомняме, че именно Веселин Тодоров като шеф на фирмата, осигуряваща софтуера на машините за гласуване, беше лично замесен във всички публични скандали, свързани с машинния вот и манипулацията му в последните три години.

Фирмата на неговата съпруга Ангелина Тодорова печели договор за ТОЛ услуги за милиони от АПИ, въпреки редицата допуснати от тях нарушения в процедурата, свидетелстват запознати и дават конкретни примери: Представено е бордово устройство без производител, само модел и снимка, която всеки може да свали от интернет; Не са посочени документи, доказващи, че дружеството разполага с бордови устройства; Няма описана програмна платформа за тол услуги, с която се кандидатства; липсва технология за осигуряване на техническа съвместимост; и други;

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков има поне още една топла връзка със станалите печално известни машини и флашки, които няколко избори подред доказано опорочават изборния процес. А именно – братът на съпругата му Деница Цекова се казва Владимир Лилов и е дясна ръка на директора на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Министерство на електронното управление – Петър Кирков. Лилов е назначен през 2021 година на държава служба в Държавна агенция „Електронно управление“ под давлението на тогавашния министър Божидар Божанов от ДБ.

Показателно е, че Андрей Цеков има двама съветника, които са пряко обвързани с ТОЛ-системата и електронното управление:

Младен Петров е назначен в Министерство на електронното управление от министъра на ДБ Божидар Божанов, след това става съветник на Андрей Цеков с ресори ГРАД и ТОЛ-система.

Васил Величков – в момента съветва Андрей Цеков по ИТ-въпросите. „Случайно“ е избран за външен експерт за одита на ТОЛ-системата.

Братът на съпругата на МРРБ министъра – Владимир Лилов, съветниците на министъра Васил Величков и Младен Петров са изключително близки помежду си и ексминистъра на електронното управление Божидар Божанов (ДБ). МРРБ министърът Андрей Цеков е назначил за директор на ключовата дирекция ГД ГРАО близката до Лилов и Величков Весела Тодорова – тази дирекция отговаря за отпечатване на избирателните списъци и извършва проверка на гласувалите.

Следващата на групата около Цеков и Божанов е пълно овладяване на регистър ЕСГРАОН, в който е и регистъра база данни „Население“, пряко свързан с изборния процес.

При такава концентрация на власт и влияние компрометирането на изборния процес и манипулирането на изборни резултати би било напълно възможно и очаквано!

Източник: Вестник „Филтър“ на Кристина ПатрашковаЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ