Асен Василев взриви държавата с думите си за Габриел: Не се извинявам! Сама си зачеркна името

асен василев

Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които съм казал в лично качество, може да се извиня. В качеството и на кандидат за премиер обаче, не бих се извинил.

Това заяви в ефира на bTV финансовият министър в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев.

Това да обявиш състав на кабинет, който не е съгласуван, не е редно. Трябваше да каже, че не е съгласуван, но защото чувства голяма отговорност, е решила да го внесе. Тя обаче го обяви, това какво поведение е? То не е честно, не е честно нито към българите, нито към преговорната група“, обясни той.

„В качеството й на кандидат премиер смятам, че тази постъпка е недопустима и показва липса на лидерски качества. Не може да устои на натиск и да взима правилни решения“, отговори той на въпрос дали ще й се извини“, заяви Василев.

„Ама извинявате ли се“, попита за трети път Ризова.

„На кандидат-премиерът г-жа Габриел, не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако се е почувствала засегната, се извинявам“, каза той.

„Ние не сме ставали от масата за преговори. ГЕРБ-СДС стана от масата за преговори. Имаше още 7 дни в рамките на техния мандат, в които можеше да се преговаря. Не знаем от къде дойде цялото това бързане. Конституцията дава цяла седмица“, подчерта Василев.

„Трябва да седнем и да обсъдим в по-широкото ръководство на партията дали да продължим преговорите. Аз не можех да повярвам, като видях какво се случва. Такова нещо в българската политика не се е случвало. Ти да обявиш кабинет, без министрите да знаят кои са другите министри в него“, добави финансовият министър в оставка.

Според Асен Василев г-жа Габриел не може да е премиер на България заради липсата на качества. „Тя сама си зачеркна името с постъпката си вчера. Трябва да гледаме напред към втория мандат вече“, заключи той и добави, че ПП-ДБ са седели до последно за преговори.

По думите му вече сме в началото на едни абсолютно нови преговори.

Той е категоричен, че с първия мандат е приключено и вече ПП-ДБ гледа към втория мандат, за да се започне на чисто. „Не съм голям оптимист, но трябва да се даде шанс на процеса. Дали премиерът с него ще е от ГЕРБ-СДС – всичко зависи от преговорите“, обясни финансовият министър в оставка.

Василев уточни, че не знае дали Пеевски и Кирил Петков заедно са писали някакъв документ.

„Христо Иванов до последно преговаряше за това спорните текстове в споразумението, в което двете страни написахме заедно от нулата“, обясни още той.

Василев отрече Тагарев да е причината за разпад на преговорите. „Не беше той ябълката на раздора, а начинът, по който е записано споразумението, както и детайли около регулаторите и службите“, обясни той.

Финансовият министър в оставка добави и че ПП-ДБ са против смяната на министъра на енергетиката – Румен Радев. По думите му той е независим, а това ведомство не бива да бъде политизирано.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ