От ГЕРБ му посочиха вратата: Асене, това беше ,,черешката на тортата“! Непростимо е

payimage-619803

„Обидите към Мария Габриел от страна на Асен Василев са непростими“.

Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. Тя е и една от преговарящите за нов кабинет представителки на коалицията.

Тя също подчерта, че условията ГЕРБ-СДС да подкрепи правителство, е то е да в рамките на първия мандат, с премиер Мария Габриел и без участието на Асен Василев в него. Петкова посочи, че обидата на Василев към Габриел е била „черешката на тортата” в отношенията му с партията на Бойко Борисов.

По думите ѝ ГЕРБ-СДС е имала поредица от критики в последните месеци към действията на финансовия министър в оставка.

„Той не направи нищо, за да потърси контакт с Мария Габриел и да поднесе извинения. Цялата ни парламентарна група е дълбоко възмутена.

Поведението му след това затвърди нашето намерение, че с този човек не може да има никаква комуникация и не може да разчита на подкрепа на ГЕРБ“, изтъкна тя.

Другият мотив е свързан с показателите в бюджета. По думите ѝ, неизбежно ще трябва да се върви към увеличаване на данъците, което е резултат от фискалната политика в последните 3 години, водена от Асен Василев.

Петкова посочи и как са вървели преговорите между двете формации: „Влязохме в тези преговори с нагласата да постигнем съгласие“.

„Започнаха пазарлъци за постове, министерства. Ще ви дам пример с Министерството на енергетиката. Договорихме се, че ще бъде извършена смяна. Излязоха от преговорите, върхнаха се след час и казаха – ако Жечо Станков министър, искаме БЕХ и всички дъщерни дружества“, разкри тя.

По думите ѝ, за ПП-ДБ реформата в служите се изразява в смяна на ръководствата.

Петкова коментира още, че няма основание да не вярва на информацията, че е било предложено ген. Атанас Атанасов да оглави ДАНС, но той се е отдръпнал, а впоследствие е била предложена друга кандидатура, която не е била приемлива: „Това е, доколкото аз чух вчера, съветникът на Николай Денков в Министерски съвет“.

Петкова заяви, че много от твърденията на ПП-ДБ за преговорния процес не са верни: „Кандидатурата на министър Тагарев беше обсъждана в продължение на дни. Николай Денков каза, че изобщо не е била поставяна на масата на преговорите, което не е истина“.

„Ние обяснихме на колегите много ясно, че в Министерството на енергетиката няма как да е симетрична отговорността. Те държаха да имат ръководител на БЕХ, ние да имаме министър на енергетиката. Основните спорове бяха свързани с постове“, обясни бившият енергиен министър.

Тя потвърди думите на Бойко Борисов, че ГЕРБ дават още време на ПП-ДБ и очакват от тях да намерят сили да се извинят на Мария Габриел и да търсят комуникация с нея.

„Ако някой тласка държавата към избори, това са ПП-ДБ. Хората трябва да знаят това“, подчерта народният представител.

Тя посочи още, че сцените с чупене на бутилки от страна на Кирил Петков не са станали по време на преговорите, в които е участвала тя. Според нея Бойко Борисов визира други срещи, вероятно лидерски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ