Първанов: Нинова може да стои и по-дълго от Путин начело на БСП! Ще се топим като ланския сняг

payimage-540595

Несериозно е да се тълкува уставът на БСП, че Нинова има право на нов мандат – тя може да стои и по-дълго от Путин начело, но от това само ще се топим като ланския сняг, казва президентът (2002-2012), който е създател и почетен председател на АБВ, в интервю за „24 часа“.

„Не знам дали очаквам, но бих искал единение на левите сили – така, както направихме на местните избори около Ваня Григорова в битката за София. Обединихме се и получихме добър резултат. Да не кажа, че може и да сме спечелили тези избори, както показват сега делата във връзка с резултатите. Но не виждам такава нагласа. По-скоро тенденцията за цепене и деление продължава. Хората, които движеха партийната организация в столицата, бяха наругани и дистанцирани. Може би ще бъдат и изгонени след тези избори, които бяха насрочени в структурата. Но това е голям удар върху стабилността на БСП и на левицата като цяло“, обясни той.

Той признава, че гледам с недоумение и тотално неразбиране на сегашната политическа ситуация в страната.

„Това, което се случва, е една истинска какофония. Но то трябваше да се очаква, защото сближението и взаимодействието, еднопосочното действие в рамките на тази сглобка или (не)коалиция нямаше стабилна основа. Нямаше съвместимост – нито идейна, нито дори личностна, между лидерите на формациите, които участват в този сбор. Така че съвсем естествено се стига дотук. Но не зная дали това е последното нещо, което ще видим и чуем, или ще има и други неразбории в бъдеще“, прогнозира Първанов.

Според него, в момента е по-логично да има правителство, защото „особено ПП-ДБ няма да изпуснат властта или по-скоро близостта до властта и възможността да участват в кадруването на редица органи, към които проявяват апетит“.

„Като няма лидери, не може да разчитаме, че ще се случи лидерска среща. В интерес на истината дамите, които Борисов е определил, не са лишени от качества. Те са играли тази пиеса. Но все пак подозирам, че там някъде – зад кулисите, всяка вечер или във всеки един момент Борисов казва тежката си дума. Не знам как е от другата страна – кой командва “парада”. Лидерството е голям дефицит за българската политика“, коментира Първанов.

Той коментира и думите на Асен Василев, че Мария Габриел е „красивото лице на мафията”.

„Това, което чух от един министър с много претенции… всичко друго можеш да кажеш за Мария Габриел, но не мисля, че това ѝ приляга. И този човек не знам как ще работи с премиера в лицето на г-жа Габриел. Това не е добър тон, не са добри отношения. А и не съм сигурен кой е по-изявеният представител на олигарсите и на тези групи от нашия бизнес. Не знам къде е по-ярко изявена тази тенденция. Между двете коалиции, които правят опити да направят управляващата формация – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ