Мълниеносна реакция! Шефът на НС свиква извънредно заседание след отказа на Габриел

payimage-606887

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 26 март 2024 г. от 10.00 часа.

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проект на решение във връзка с Указ № 74 от 19 март 2024 г. на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 г.

В понеделник сутринта, точно в 9:09 часа вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел депозира в деловодството на народното събрание писмения си отказ да бъде премиер на страната и да състави кабинет.

Президентът Румен Радев чака именно гласуването на точката от Народното събрание, за да може да продължи конституционната процедура по връчването на втория проучвателен мандат на втората по големина парламентарно представена формация ПП-ДБ за състава на правителство в рамките на 49-тото НС.

До патовата ситуация се стигна, след като в неделя следобед Мария Габериел на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ заяви, че официално прекратява всякакви преговори с досегашните си партньори в управлението заради ламтежа им за постове и по-специално този на МВР.

По-късно отговор дойде от премиера в оставка, който прекъсна централната емисия на Българската национална телевизия с 2-минутен запис, в който призовава ГЕРБ-СДС да се върнат на масата за преговори, а към момента да се подпише съставеното коалиционно споразумение. Относно състава на кабинета, според Денков най-приемлив остава вариантът на ротация само на премиерите, който е бил заложен и в първоначалния ротационен документ, предава Блиц.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня и пиарът на партията припомни, че именно този вариант вече бе предложен от ГЕРБ-СДС на 17-и март, но бе отхвърлен от ПП-ДБ, с което отново затвори възможността за съставянето на кабинет.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да води разговори за съставяне на правителство в рамките на втория мандат. Такава позиция зае и ДПС. От партията заявиха, че няма как да има мнозинство без ГЕРБ в този парламент и те също няма да подкрепят кабинет с втори мандат, а ако третият отиде в техни ръце, то ще го върнат неизпълнен.

Очаква се страната да отиде на предсрочни парламентарни избори, като все още не е ясно дали те ще бъдат 2 в 1 с европейските или ще са в две поредни седмици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ