Исторически удар! 170 кг кокаин, скрит в банани, е открит на пристанището в Бургас

payimage-620646

Голямото количество кокаин, открит на бургаско пристанище, е на стойност 6,8 млн. долара. Това разкри на извънреден брифинг окръжният прокурор Георги Чинев. Само 1 кг се търгувал на едро за 40 хиляди долара на свободния пазар. Намереното количество е 170 кг. Това е най-големият удар, направен някога на територията на пристанищен комплекс в Бургас, предава Флагман.

На брифинга, освен окръжният прокурор Георги Чинев, бяха още Петя Банкова – директор на Агенция „Митници“ и Стефан Бакалов – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ към агенцията. те разкриха подробности около мащабната акция.

Акцията е на Агенция „Митници“. Служителите са направили щателна проверка на кораб, пристигащ от Еквадор. Плавателният съд пристигнал на едно от частните пристанище в Бургас, превозвал банани, предназначени за българския пазар. Забелязани са съмнителни пакети, като в няколко контейнера са открити 150 пакета с наркотичните вещества.

Все още няма задържани, извършват се издирвателни мероприятия, стана ясно още на брифинга. Контейнерите са задържани тук, а корабът е освободен да продължи по направление.

„Образувано е досъдебно производство по случая. Законът предвижда наказание от 10 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 100 хил. до 200 хил. лв. Продължават процесуално-следствените действия и към момента“, посочи прокурот Елка Добринкова от Окръжна прокуратура.

Предстои да се установи дали кокаинът е предназначен за вътрешния пазар или за чужбина. Вносител на плодовете е българско търговско дружество, обясни прокурор Чинев. Стана ясно, че то е най-голямото у нас, но детайли около него не бяха разкрити.

„Ще бъде извършено цялостно и обективно разследване, за да изясним всички факти и обстоятелства. За да няма спекулации, дебело подчертавам, че на този етап не е установена съпричастността на фирмата или на служителите към деянието“, уточни прокурор Чинев.

От Окръжната прокуратура показаха снимки и видео на акцията с намерените рекордно количество наркотици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ