Президентът Радев размаза Петков: Кириле, късно е вече за молби! Ограничихте ме, а сега…

payimage-620879

Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха. Тесният кръг за предложения за министър-председател се скъсиха днес. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева Маркова реши да си подаде оставката? Това попита държавният глава Румен Радев по време на връчването на втория проучвателен мандат на ПП-ДБ.

„И когато това днес бе обявено, аз истински се учудих, че вие не реагирахте, а трябваше да има въпроси – защо, как, какви мотиви, защо вчера и имало ли е натиск. Ако за вас това е нормално, не се изненадвайте от това, че може да получите политически кабинет, който няма да е във ваша полза“, допълни Радев.

Списъкът с възможни служебни премиери намаля, след като стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка, предава Блиц.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков поиска да отправи молба към президента пред медиите.

„Молбата ни е да спестите 100 милиона и изборите да бъдат 2 в 1, защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по по-адекватен начин. Знаем, че не е изцяло в правомощията ви, но ви молим да положите тези усилия. ГЕРБ-СДС се изметнаха от думата си, но нека българският народ да не плаща допълнително това“, апелира той.

Румен Радев заяви, че вече е късно за такива молби, защото са предприети действия за промяна в Конституцията, но изрази готовност, че ще направи всичко възможно страната да не стигне до конституционна криза.

„Направихте всичко възможно правомощията на президента да са силно ограничени, не само в състава на служебен кабинет, но и за процеса на определяне на избори. След 10 дни ще разберете това, когато поканя всички партии на консултации, за да се вземе крайно решение. Както сте го написали, така ще го изпълнявам. Разбирам притесненията ви, съчувствам ви, но вие участвахте в този процес“, каза президентът.

Според Петков промяната в Конституцията и съдебната реформа са били положителни.

„Направихме една промяна, която си струваше. Нека не вкарваме всичко в един куп. Тези 100 милиона са на българските граждани – ако можем да ги спестим, да ги спестим“, каза отново той, с което срещата между държавния глава и ПП-ДБ приключи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ