Христо Иванов се ежи на Радев: Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор

payimage-620878

„Когато се избира конституционен модел не се избира по домова книга и да гледаме кой кой е в момента. Презумцията е да върнем парламентарния модел към норланост. Да има закон за служебното правителство и да има попълване на незаетите места. В Гърция примерно имат 3 опции за избор за служебен премиер, а при нас са 11. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор, те винаги трябва да се уплатнят в практиката. Да се говори за криза и инжектирането на пореден слой протеснение, не работи за никого“, заяви пред бТВ съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

„Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента и да има наложени ограничени правомощия – това е тенденция и модел в Европа. Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, а не за някаква конюнктура“, обясни Иванов.

„Самоцелното бавене на третия мандат би било безотговорно. Напълно е възможно разумно изборите да са 2 в 1, защото не сме толкова богата страна, за да хвърляме пари през прозореца“, подчерта съпредседателят на ДБ.

„Ротация разбрах че няма да има, след като ние отказахме да приемем онази оферта на Десислава Атанасова за 2/3 за ГЕРБ-ДПС и 1/3 за нас“, коментира той. По думите му през цялото време са се търсили поводи за това да се оправдаят провалените преговори.

„4 пъти публично те взривяваха този процес. 5 пъти имаше ултиматуми. Търсеше се начин този процес да бъде прекъснат. Всичко, което се лее сега са поводи. Това правителство го има заради сложния компромис и той беше за 18 месеца, а нямаше повод да се иска предоговаряне“, добави той като подчерта, че ГЕРБ са искали смяна на министри.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ