Проф. Константинов погреба ПП-ДБ: Глупави са! Сега на избори ще загубят поне 15 депутата

михаил константинов

Многократно сме правили избори 2 в 1. Ще се справим и този път. Това заяви пред Нова нюз математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов.

Има още седмица за мислене. Указът трябва да бъде издаден до 7-8 април.

„Главчев е много точен човек и много лоялен. Предполагам, че лоялността му в момента ще е към цялото общество и към България. Нямам съмнения, че кабинет под негово ръководство ще се справи“, каза още той.

Според математика е логично част от министрите да останат и в служебния кабинет. „Някои от тях се справят със задълженията си и могат да бъдат оставени“, посочи проф. Константинов.

„Сигурен съм, че и бъдещият премиер, и президентът ще съгласуват назначенията помежду си. Такива неща винаги се уговарят предварително. Почти няма случаи, в които президентът да откаже да подпише указ.

Двама разумни мъже очевидно трябва да вземат правилното решение“, коментира той.

Според него е най-добре предсрочните избори за парламент да са заедно с евроизборите.

„Тогава най-много хора ще излязат да гласуват. Ако има два избора, втория път ще бъдат необичайно малко гласувалите, за парламентарните избори. 2 и нещо милиона ще излязат да гласуват при избори 2 в 1“, прогнозира математикът.

По думите му, в следващото Народно събрание ПП-ДБ ще вкарат с 10-15 депутата по-малко, падайки до 50 народни представители.

„Ще бъдат близко до второто място. За него има много сериозен кандидат – „Възраждане“, които показват леко и перманентно покачване.

Лъвската част от депутатите, които ПП-ДБ ще загубят, ще ги получи „Възраждане“, ГЕРБ може да си вдигне резултата с 2, 3-5 депутата. ДПС са 35-38.

Ако остане същата комбинация – ГЕРБ и ПП ще бъдат с 120-122 депутата. Това удобно мнозинство, което имат в момента, няма да се повтори. Това е пълна глупост, че отидохме на избори. Не очаквах, че българските политици са толкова глупави.

За първи път в новата българска история имаме такова грубо вмешателство във вътрешните работи на България. Американският посланик каза на политиците: вие сте тъпанари, много е разочарован.

Такова нещо на дипломатически език е много тежка критика, почти крайна“, заяви проф. Константинов.

Що се отнася до евроизборите, според математика, ГЕРБ ще имат 5 евродепутата, „Възраждане“ – 4, ПП-ДБ и ДПС – по трима, а БСП – двама.

Според европейското проучване, което е базирано на наше, разпределението е шест за ГЕРБ-СДС, по три за „Възраждане“ и ПП-ДБ и двама евродепутати за ДПС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ