Пловдивчани в потрес: Хиляди мъртви риби изплуваха покрай бреговете на Гребната база

Мъртва риба

Хиляди мъртви риби са изплували от Гребната база в Пловдив. За този проблем са сигнализирали разтревожени граждани.

От вчера покрай бреговете на канала се виждат малки риби, които са с обърнати кореми. Водоемът обаче не е бил замърсен, а проблемът е бил открит от Община Пловдив. Той е бил свързан с неправилно зарибяване.

Вчера от Риболовен клуб „Димекс Логистик Фишинг Тим” са пуснали над един тон каракуда. Видео дори е било публикувано в секция „Плувка” към БФРС. Оказва се, че немалка част от рибите били вече мъртви, а други полуживи.

Зам.-кметът по спорт Николай Бухалов заяви, че при вчерашното зарибяване, той не е бил в Пловдив, но след това се е запознал с проблема.

„За втори път имаме подобен проблем със зарибяването.  Ако бях там нямаше да подпиша протокола. Транспортът на рибата не е бил както трябва и оттам се е получило това. Не може да прекараш над 1 тон каракуда в такива варели.  Рибите просто не са имали достатъчно кислород. Течението е изкарало повечето от мъртвата риба вече”, заяви зам.-кметът. Той допълни, че ако се случи пак подобен инцидент, то ще санкционира спортния клуб за неправилното зарибяване.

От община Пловдив коментираха още, че около 20 килограма от предвиденото количество за зарибяване не е успяло да се адаптира към средата, тъй като рибите са били наранени при улова и транспортирането. На място е бил и  специалистът по отглеждане на стопански видове риби доцент Ангел Цеков.

От РИОСВ са се самосезирали за проблема, като са изпратили по компетентност за проверка към Басейнова дирекция – Пловдив, съобщава TrafficNews.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ