Главчев в Брюксел: Рюте ме попита „Какво става у вас?“. Запознах го с промените в Конституцията

димитър главчев

Европейските ни партньори се интересували от ситуацията в България и потърсили информация от служебния ни премиер, който от два дни е в Брюксел.

„При срещата с премиера Марк Рюте, той ме попита: „Какво става у вас?“ Запознах го с промените в Конституцията, за които той не знаеше. Разказах му всичко, каквото се случва. Смятам, че нашите европейски партньори са добре запознати в каква ситуация сме в момента“.

Това обясни Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

По време на срещата Рюте заявил на Главчев: „Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници. Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство“. Главчев благодари за подкрепата на Нидерландия за усилията на страната ни да бъде приета в еврозоната. „България се справя сама“, категоричен беше Марк Рюте, цитиран от правителствената пресслужба.

Нидерландкият премиер каза подобни думи и пред бившия вече премиер Николай Денков през февруари. „Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен“, заяви Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген.

По отношение на външната ни политика – Димитър Главчев заяви пред българските медии в Брюксел, че няма промяна по въпроса за Украйна. „Поддържаме европейската позиция“,

„Подкрепяме Украйна според възможностите си“, уточни той.

Източници за помощ бяха замразените активи, които се изчисляват на 2,5-3 млрд, повтори Главчев позицията налидерите на ЕС.

Главчев каза още, че на заседанието в столицата на Европа е прието решение по повод предстоящите избори за евродепутати – да се предприемат решителни действия срещу външна дезинформация и държавите в ЕС и всички институции да действат съгласувано.

„Все едно гледат, какво се случва при нас. Впрочем, при срещата с премиера Марк Рюте, той ме попита какво се случва, обясних за промените в Конституцията, за които той не знаеше. Разказах му всичко, каквото се случва. Смятам, че вече нашите европейски партньори са добре запознати в каква ситуация сме в момента“, разказа Главчев.

В отговор на въпрос дали България не е сред най-уязвимите за руска дезинформация той посочи, че не може да каже това, но страната ни полага усилия да не бъде сред най-засегнатите.

Премиерът добави, че Европейският съвет е приел заключения за Турция – за възобновяване на диалога с ЕС. Това е наш съсед, на Турция разчитаме много за политиката по мигрантите, допълни той. Струва си да се отбележи, че Кипър и Гърция смекчиха позицията си, за да бъдат приети тези заключения, добави Главчев.

В отговор на въпрос кой ще представлява България на предстоящото в понеделник заседание в Люксембург на външните министри от ЕС, той отговори: „Предстои да видим“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ