Нелепо! Деца в Пловдив се обринаха от училищната храна

Ученици училище

Мистериозен обрив се появи при ученици в пловдивското училище „Черноризец Храбър“. За това сигнализираха родители на засегнати деца, които смятат, че състоянието се дължи на отравяне с некачествена храна в столовата.

Обривът се е появил при част от учащите в 3 клас. Няколко дни по-късно е бил констатиран и при други ученици от класовете в начален етап. Родители, които са се консултирали с лекари, получили разнопосочна информация относно какво е причинило зачервяванията, съобщава TrafficNews .

При разговори с други родители разбирам, че специалисти го отдават на алергична реакция с неустановен източник. Нашето дете е с такива червени петна по лицето и тялото от няколко дни, лекуваме го с противоалергичен препарат. Според нас това се дължи на храната в стола, тъй като за нея многократно сме установявали, че е некачествена“, споделя родител на третокласник.

Доставчик на храна в столовата на СУ „Черноризец Храбър“ е фирмата „Фууд Деливери Експрес“ ЕООД на Георги Цанков. Преди месеци след многократни сигнали и журналистическо разследване, бе разкрито, че дружеството пласира развалени храни с изтекъл срок на годност. Въпреки това фирмата продължава да обслужва по договор част от пловдивските училища и детски градини.

От училищното ръководство на „Черноризец Храбър“ обаче увериха, че няма проблем с качеството на доставените храни, която ядат децата. Зам.-директор в отдел „Учебна дейност“ Станимира Димитриева, която е и председател на Комисията по храненето на училището, коментира, че редовно се правят проверки в столовата и до момента не е имало констатирани нарушения.

Медията ни предаде сигнала до Областната дирекция по безопасност на храните в ПловдивОт институцията са извършилиспешна проверка на място в столовата. Същата не е констатирала нарушения, сочи констативен протокол.

Хранително отравяне категорично няма. Имаме в една паралелка от 3 клас няколко случая на деца, проявили обрив. Това е от седмица назад, в момента има само едно дете, което си е вкъщи. Джипитата казват, че това е или слънчева алергия, или алергия с неустановен произход. В стола за хранят 300 деца, ако имаше проблем с храната, вероятно щеше да е масов“, поясни директорът на училището Елена Кисьова.

От ръководството дават странно обяснение за обрива при учениците. След консултация на една от учителките при лекар се появила версия за тъй наречената „Пета болест“.

Според медицински журнали „Пета болест“ (Erythema infectiosum) се определя като доброкачествено заболяване, което се среща в детска възраст. Нарича се така, понеже се причислява към болестите, които са проявяват най-често в периода на детството – морбили, скарлатина, рубеола и рубеола-скарлатина. Представлява леко протичащо, но заразно заболяване, като инфекцията преминава до дни. Може да премине без симптоми, а при част от пациентите то се изявява с характерен обрив по кожата. В дните след първата проява на червените петна е възможно разпространение на обрива и по останалата част от тялото – най-често по ръце, крака и по седалище.

Част от родителите също твърдят, че става дума за заразно състояние, което се предава между учениците. Така били консултирани от лекари. Аз лично за първи път чух за тази „пета болест“. Не можем да кажем с категоричност какво е причинило обривите, това трябва да го направи специалист, но имаме случаи в различни класове. Това обаче не е масово, при нас учат 1300 деца, а оплакалите са малко над между 10 и 20.

След сигнал до РЗИ-Пловдив също са изискали в пълен обем информация относно състоянието на децата. Предстои да извършат проверка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ