Според Националния институт за недвижимо културно наследство оградата на Небет тепе е недопустима

Небет тепе, Пловдив

Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима. Това е становището на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, съобщиха от пресцентъра на институцията. Очаква се днес от института да излязат с официално становище по случая, каквото вече е давано назад във времето.

Поводът да търсим отговора на Националния институт е недоволството на пловдивчани от поставянето на ограда на Небет тепе, което според тях е намеса в археологията.

Повечето от археолозите и архитектите, работили по проекта, обаче са на мнение, че това е наложително, така както се прави навсякъде по света при такива обекти.

Те дори сочат, че оградата е с цел сигурност на посетителите, за да няма нещастни случаи там.

Въпреки това масово пловдивчани настояват за демонтиране на оградата и дори се канят да протестират.

Заедно с всичко това, кметът Костадин Димитров, който наследи проекта, твърди, че финансирането му от началото на 2024 г. е от бюджета на Пловдив.

Проектът на стойност 7 210 982 лв. още не е изпълнен, а вече има загуба за бюджета на Пловдив от 4 278 514 лв.

Съществува опасност бюджетът на Пловдив да бъде ощетен с още няколко милиона, ако проектът не е направен по правилата и ако се наложи демонтаж на оградата, пише Plovdiv24.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ