Гробарят от Банкя с изповед: Нямам общо! Закопавали са труповете зад гърба ми и са прибирали парите

георги енев 1

„Закопавали са труповете зад гърба ми! Нямах никаква представа, че вместо да кремират телата, са ги заравяли и са прибирали парите.“ Това каза ексклузивно пред „България Днес“ Георги Енев, известен като Гробаря, след вчерашното заседание по делото срещу него в Софийския районен съд, което бе отложено.

Енев бе обвинен в това, че в периода от 8 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя в условията на продължавано престъпление измамва близките на 20 починали в Дома за военноинвалидите в Банкя. Казва им, че ще ги кремира, тъй като има договор с дома, но вместо това ги заравя в плитки гробове в гробището в Клисура. Една кремация уж излиза около 1 бон, но в крайна сметка Георги Енев завлича нищо неподозиращите хора с 28 230 лева.

Енев обаче твърди, че няма общо с това и дори по времето, за което е обвиняем, вече не е работел в погребалната агенция.

„По времето на схемите аз вече не работех там. Фирмата беше на майката ми, но тя не е добре физически и решихме да не се занимаваме повече с погребалната агенция. Решихме да продадем едно място, което имахме в Банкя. С парите от продажбата си купихме апартамент на морето. Там живеем от няколко години“, разказва Енев.

„Всичките участници в схемата, които са погребвали труповете, вместо да ги кремират, са си признали и искат да сключат споразумение с прокуратурата. Искат да се измъкнат, като ме натопят мен и свидетелстват срещу мен. Но в техните показания няма никаква истина. Виновен съм само и единствено за това, че не се усетих какво вършат зад гърба ми“, разказва Гробаря.

Въпреки твърденията на Енев, че не е знаел какво се случва, прокуратурата е на съвсем различно мнение. От държавното обвинение са категорични, че именно Гробаря е въртял мрачната схема. Всичко лъсна, след като в землището до гробищен парк на село Клисура бяха открити човешки останки, заровени в плитки гробове. На зловещите находки попадат случайни хора, които отиват на погребения в Клисурското гробище през май 2022 г.

Когато на мястото пристигат криминалисти, нещата се оказват доста по-зловещи, отколкото някой си е представял. Още на първия ден изравят 6 трупа, след това още 7 и после още 2. Дни наред разследващите не спират да копаят и да търсят още тела. По последни данни изровените трупове са 15, къде са другите 5, все още не е ясно.

Не след дълго бе задържан и Георги Енев – собственикът на траурна агенция „Орион“, която се намира в село Иваняне, в непосредствена близост до с. Клисура и до кв. Банкя. Веднага след ареста Гробаря признава за 50 незаконно погребани хора, но после бързо се отмята от казаното и оттогава не обелва и дума.

Цялата схема, в която обвинението твърди, че е забъркан погребалният агент, е следната. Когато почине някои от Дома за военноинвалидите в Банкя или човек от някое от близките села, Енев се намесва светкавично. Близките искат починалите им роднини да бъдат кремирани и за тази услуга плащат по около 1 бон на агента, в някои случаи и повече. Не след дълго прокуратурата открива и разпитва свидетел, който посочва къде са заровени телата. Мъжът получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, Енев прибирал остатъка от плячката. Това твърдят от прокуратурата. Енев обаче е категоричен, че няма такова нещо.

Когато ужасяващият брой тела до гробищния парк в Клисура започна да нараства, обвинението се обърна към гражданите с молба, ако някой има съмнение, че техен близък може да не е бил кремиран, веднага да подаде сигнал. Само за няколко месеца сигналите стигнаха над 20.

Една от версиите, по които се работеше, е за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора. По неофициални данни няма доказателства и за други съучастници на Енев освен мъжа, копал гробовете. Тази версия пропадна по време на разследването и стана ясно, че Енев е действал сам. Следователите не откриват и данни за имотни измами.

В хода на разследването са направени множество действия – разпитани са свидетели, направени са десетки експертизи и следствен експеримент. Става ясно, че Гробаря дава урни на близките, но не и с праха на починалите. Какво е имало в тях, не е установено.

Осем месеца Георги Енев търка наровете в следствения арест и в началото на 2023 година бе пуснат срещу 10 бона гаранция, която Гробаря плати и се прибра в родния си дом в село Иваняне. Георги Енев го заплашват 6 години затвор. Предстои делото да продължи в Софийския районен съд на 16 май.

Шиканиране

Вчерашното заседание бе отложено, защото защитата на Георги Енев каза, че не е запозната с новия обвинителен акт, след като в него са премахнати някакви фактически грешки. Въпреки че обвиненията бяха коригирани през февруари, се оказа, че адвокатите на Гробаря, както и самият той не са разбрали това да се е случило. Никой не ги е уведомил, че е готов актът. Прокуратурата намекна, че това са опити за шиканиране. Възможно е защитниците на Енев да се опитват да забавят процеса, защото давността на престъплението, в което е обвинен Гробаря, е 5 години, а вече няколко минаха. Ако не бъде осъден в рамките на тези 5 години, то тогава, дори и да бъде признат за виновен, Енев няма да лежи в затвора.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ