Властта се стовари на „Кап. Андреево“ заради 400 кг хероин на стойност 16 млн. лева

капитан андреево

На ГКПП „Капитан Андреево“ е заловена е голяма пратка хероин – 402 кг на стойност 16 млн. лева. Това е поводът тази сутрин на границата с Турция да се изсипят вицепремиерката Людмила Петкова, шефът на МВР Калин Стоянов, окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, директорите на митниците и на НАП Георги Димов и Румен Спецов, предава СегаБГ.

По обяд се очаква брифинг с подробности за конрабандната пратка, в който ще участват двамата министри. Защо поредното залавяне на наркотици е предизвикало такова височайше внимание, предстои да разберем.

Хероинът е бил открит в тир, превозващ матраци.
Камионът е пристигнал на „Капитан Андреево“ на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са приложили метода „анализ на риска“. Чрез рентген в матраците (156 бройки) се видели особени уплътнения. Оказало се, че са скрити 618 пакта с хероин.

От службите обясняват, че задържаното количество от 400 кг е рекордно за последните години. БНР обаче припомня, че сегашният улов е по-слаб от рекорда през 2018 г., когато са били заловени 712 кг хероин за 46 милиона лева.

И още удари

Преди по-малко от месец на кораб в пристанище „Бургас“ бяха открити 170 килограма кокаин – най-голямата такава пратка, пресечена на пристанището. Операцията бе под ръководството на Петя Банкова, тогава директор на Агенция „Митници“, която по-късно получи обвинение за участие в организирана престъпна група за контрабанда и в момента е в ареста.

От началото на март на „Кап. Андреево“ работят представители на чужди служби, поканени от кабинета „Денков“. Граничен полицай и митничар – представители на Общата агенция за митници и гранични власти на САЩ, участват в съвместни екипи за предотвратяване на контрабандата през граничния пункт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ